4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Ekspertråd - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
decluttered table

22/03/2019   POSTET AV

Slik fjerner du hjemmet ditt: Tips for å rydde opp

Vare sig du är en lärjunge av Marie Kondos metoder eller bara desperat efter att bli fri från skräp finns det inget mer tillfredsställande än en bra vårstädning. Våra hem är våra slott, och ett ordnat utrymme kan hjälpa oss att tänka klarare och till och med bli av med stress.

När det gäller att lära sig hur man rensar sitt hem börjar allt med inredningen. Detta steg är så viktigt. För om ditt utrymme inte är tänkt för dina behov, hur kan du då hålla det snyggt och organiserat dag för dag?

Vi har bett experterna att avslöja sina bästa tips för design, inredning och städning så att du kan skapa lugn, glädje och avkoppling i varje rum. Marie Kondo, du kanske har lite konkurrens här!

woman holding folded clothes

Tips nr 1: Välj en minimalistisk livsstil

Enkel och ren inredning är inte bara en trend. Det minimalistiska hemmet är i hög grad ett tankesätt. Ett sätt att leva. Ett sätt att hylla kvalitet framför kvantitet, och att använda en enkel design för att ta tillvara ljus, luft och rymd.

När det gäller att utforma ett minimalistiskt rum är det viktigt att maximera det du har i stället för att lägga till mer. Utnyttja det tillgängliga naturliga ljuset så mycket som möjligt, utnyttja varje centimeter från dolda vinklar och vrår för förvaring och välj möbler och inredning med stor eftertanke. När du handlar föremål, fråga dig själv om något ger ett värde. Kommer det att tillföra något till utrymmet? Kan det göra det bekvämare?

minimalist living room

Muralmålning på bilden: "Harmonic Waves".

Håll naturligtvis inte fast vid skräp. Det är den viktigaste regeln av alla. Enligt Marty Basher, expert på hemorganisation för Modular Closets, handlar framgångsrik röjning om att vara medveten om att vi lever i en materialistisk värld. Han delar med sig av sina råd:

"Innan du börjar rensa är det viktigt att du fokuserar på att leva enklare. Påminn dig själv ofta om att livet är så mycket mer än de materiella föremål du samlar på dig. Många gånger köper vi saker för att fylla ett tomrum eller för att få omedelbar lycka. Men tomrummet fylls inte och den där lyckan går snabbt över."

Vi vet alla att det inte alltid är så lätt att göra sig av med sentimentala föremål. Men ibland är det nödvändigt för att vi ska kunna behålla vårt förstånd. En rättvis kompromiss i det stora hela, eller hur? Här är Martys tips för att göra sig av med ägodelar:

"Var realistisk och ärlig mot dig själv när det gäller sannolikheten att du kommer att använda föremålet i framtiden. Om du har ägt den i ett år och ännu inte använt den är det troligt att du aldrig kommer att använda den. Om du har övertygat dig själv om att du kommer att använda den, sätt en tidsfrist för dig själv inom vilken du ska ha använt föremålet. Se till att tidsfristen ligger inom de närmaste månaderna. Skapa en påminnelse i kalendern och lova dig själv att om du inte har använt den till det datumet ska du göra dig av med den."

make notes and lists

När du har rensat kan du fokusera på att skapa en vacker minimalistisk design. Men minimalism är inte alltid en bild av vitt och grått. Skandinaviska designtrender innehåller numera många färger. Det handlar om att använda färg klokt och uppnå rätt placering.

Att välja färgglada väggmålningar eller utforma en fondvägg kan vara ett bra sätt att ge ditt hem lite personlighet. Några av våra favorittrender för tillfället är akvarellfärger, väggbeklädnader i marmor eller att leka med texturer som metaller, sten och tegel.

Tips nr 2: Anpassa ditt utrymme

Ett uppstyrt hem kan vara en dröm när huset är ergonomiskt utmanat. Det är inte alla som har turen att ha rymliga rum med högt i tak och oändliga skåp. Detta gäller särskilt stadsbor som bor i trånga lägenheter eller upptagna föräldrar som försöker jonglera med karriär, sysslor och skolgång.

tidy apartment

När du funderar över syftet med varje rum kommer du att inse att de också måste fungera som förvaringsutrymmen. Ditt sovrum är inte bara en plats att sova på. Det är också ditt omklädningsrum. Det är därför det är viktigt att skräddarsy, att få ett hus att fungera runt dig - inte tvärtom. Användningen av modulära garderober kan vara ett så bra sätt att utnyttja höga väggar eller svåråtkomliga områden och ge dig gott om förvaring för kläder och tillbehör.

Rachel Rosenthal, en av de främsta organisationsexperterna, ger oss sina tankar om hur man rensar små utrymmen:

"Maximera ditt vertikala och dolda utrymme. Rummen på baksidan, under sängen och på väggarna är värdefulla fastigheter. Förvaringslådor och lådor finns i alla tänkbara utföranden och prisklasser, så hitta alternativ som passar din estetik och bidrar till rummets utformning. Om du har extra utrymme på golvet eller under sängen kan du överväga att lägga till förvaringsmattor, vertikala hyllor eller plastlådor för att hålla allt från extra kläder till snacks kontrollerat och inrymt."

tidy apartment with storage

Enkelt uttryckt handlar det om att se till att allting har en plats att bo på. Någonstans att gå tillbaka till - snarare än till golvet eller till stolar och trappräcken.

Om du vill få ett litet rum att se större ut bör du också tänka noga på belysningen om du inte vill att det ska kännas kvävt av hyllor och garderober. Välj ljusa färger, lägg till punktbelysning eller extra lampor och undvik tapeter med många mönster.

Tips nr 3: Var strikt med nya inköp

Det var 1800-talets textildesigner William Morris som sade: " Ha inget i ditt hus som du inte vet att det är användbart eller tror att det är vackert".

Det är ett bra motto att leva efter. Om du har höga krav på de vänner och älskare du släpper in i ditt liv, så har du samma krav på de föremål du släpper in i ditt hem. För låt oss inse det - även efter en grundlig vårstädning kan skräp fortfarande smyga sig in igen. För dem som har för vana att köpa saker på impuls är detta ett vanligt problem, så ta itu med problemet vid roten i stället.

purse

Vi frågade Ann Zanon, Certified Professional Organizer® och Hoarding Remediation Specialist, vad hon har för tips:

"Jag rekommenderar ständigt att kunderna ställer många frågor till sig själva. När du handlar, fråga dig: "Var kommer jag att placera den här varan i mitt hem? Är detta ett behov eller en önskan? Har jag råd att betala för detta?" Eller vänta 24 timmar för att se om du fortfarande vill ha den. Oftast kommer du att glömma att du ens ville ha den."

Genom att handla bra och välja föremål som verkligen kan göra dig lycklig kan du inte bara lära dig att rensa som ett proffs, utan också spara pengar. Istället för att köpa lite och ofta och samla på billiga föremål, spara ihop till något du verkligen behöver och älskar. På så sätt kommer ditt hus att utstråla stil och kvalitet.

Tips #4: Rensa upp genom att ha en plats för allting

Om du verkligen vill veta hur du kan rensa för gott, bör du observera rörelserna i ditt hem. Tänk på varje gångväg, de områden som får flest besökare och de ingångar och utgångar där "saker" ofta används, plockas upp och placeras fel.

decluttered hallway with hat stand

Till exempel din hall. Var förvarar du bilnycklar och småpengar? Har du en plats för posten? En sideboard kan vara till stor nytta här, och hur är det med barnens sovrum? Smutsiga strumpor, leksaker och skolväskor ligger ofta utspridda på golvet. Vackert vävda korgar och förvaringslådor kan vara en bra lösning för att städa undan allting. De är också bärbara, vilket är idealiskt för upptagna hushåll där barnen aldrig står stilla länge.

Amy Bloomer från @let.your.space.bloom är en stor förespråkare av att använda korgar för att hålla ordning i hemmet:

"Jag uppmuntrar kunderna att ha en korg längst ner i trappan. Den blir en samlingskorg för saker som flyttat ner för trappan och som inte är på sin plats. En gång om dagen, helst på kvällen, gör det till en vana att lägga tillbaka allt du har samlat i korgen. Det tar inte lång tid och det kommer att bidra till att upprätthålla tydliga, lugna utrymmen innan du går till ro för natten."

storage basket on the stairs in a home

Hon har också en superenkel lösning för rockar, väskor, accessoarer och andra saker som måste vara tillgängliga dagligen:

"Ett annat tips är att använda krokar, särskilt Command Hooks. Förr var de bara vita och av plast, men nu tillverkas de i alla olika former och utföranden som ser ut och känns som riktig hårdvara. Jag använder dem för att hänga upp ryggsäckar, handväskor, rockar, handdukar, paraplyer osv. Det gör det lätt att hitta saker, inom räckhåll, estetiskt tilltalande och det krävs inga specialverktyg för att installera dem."

coat hooks

Om alla dina saker har en plats att kalla sitt hem kan du göra ditt hem till en ren och bekväm plats att bo på. Att ständigt plocka upp saker från golvet eller vada genom högar av skräp kan ta bort kvalitetstid från din familj. Att ge saker och ting en ordentlig plats - en bestämd plats - kommer att fungera som en charm. Det handlar om smart design, smart användning av förvaring och att vara praktisk i sitt val av inredning.

Är du redo att rensa ditt hem? Låt oss veta i kommentarerna nedan om dessa inredningstips och städtips fungerar för dig!

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

William Jackson

24/09/2021

Found your post interesting to read. I can't wait to see your post soon. Good Luck with the upcoming update. This article is very useful, interesting, and effective.

Amy @ Wallsauce

24/09/2021

Thank you for your comment, William. We're glad that you found this blog interesting!

Afton Jackson

12/07/2022

Finding items that all have a purpose as a way to declutter your home really feels like the best way to do things. I wouldn't want to own random objects that we'll never use, so finding whatever we no longer find useful and storing them somewhere could really help us get some progress. As early as now, I'll rent out a storage unit so we have a place to keep all of the items that we won't use before we either sell or donate them.

Amy @ Wallsauce

12/07/2022

Hi Afton. Thank you for your comment. Yes, having temporary storage might be a good idea until you make a decision about which items you want to keep.

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €