4.9 / 5.0

Op maat gemaakte behangmuren

Snelle GRATIS levering*

Sollicitatiegesprekken - De Wallsauce-blog

AlleInterieurtrendsHoeEchte huizenDeskundig adviesSollicitatiegesprekkenAnder
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
three images of Julia drawing, her in her garden and one of her designs

29/10/2020   GEPOST DOOR

Een gesprek met... Julia Fonnereau

Julia Fonnereau heeft van jongs af aan een creatieve en artistieke ziel gehad. Later zette zij haar liefde voor de kunst voort door kunstlerares te worden en haar passie en vaardigheden door te geven aan al haar leerlingen.

Door kennis op te doen tijdens haar onderwijscarrière, verschillende ontwerpcursussen te volgen en haar natuurlijke talenten te omarmen, is Julia nu een succesvol patroonontwerpster en dit jaar de winnaar van de Wallsauce Designer Wallpaper Competition!

In dit exclusieve interview komen we meer te weten over Julia: de kunstenares die graag in de tuin tekent met haar hond, Fifi, aan haar zijde...

Hoe ben je begonnen in Kunst en Design?

orange leaf wallpaper in safari lounge

Muurschildering op de foto: Zen Leafage Rust

"Ik ben altijd de creatieve in de familie geweest. Ik heb het grootste deel van mijn jeugd met mijn hoofd in de wolken doorgebracht, dromend. Tekenen is voor mij altijd heel natuurlijk geweest en in het begin illustreerde ik vooral mijn verbeelding!

Mijn vader zegt dat mijn talent is geërfd van een lijn van kunstenaars in onze voorouders - een ver familielid zou een jonge Thomas Gainsborough hebben gesponsord, maar ik ben daar niet zo zeker van...

Mijn kunstleraar op school was een harde leermeester en hoewel hij creativiteit actief ontmoedigde, wat moeilijk was voor de dromer in mij, zijn de vaardigheden voor observatietekenen en compositie die hij me leerde me tot op de dag van vandaag bijgebleven."

Wat inspireert je werk?

blue and white koi fish wallpaper in minimalist bathroom

Muurschildering op de foto: Blue Koi

"Dat is echt een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat zoveel dingen me inspireren. Misschien zie ik een bloem die ik wil tekenen en dan teken ik er een tuin omheen. Of ik kom tijdens mijn reizen dieren of voorwerpen tegen die ik echt in een patroon wil verwerken. Soms inspireren oude schetsboektekeningen me, of foto's, of zelfs televisieprogramma's. Ik heb ooit een patroon gemaakt op basis van iets dat ik had gezien in de Antiques Road Show!

Ik ben me bewust van trends en ik kan niet zeggen dat ze me niet beïnvloeden, maar ik ben meer geneigd om te kijken naar trends die passen bij onderwerpen waar ik sowieso door geïnspireerd zou worden..."

Wat is je creatieve proces?

artist's hand drawing a floral pattern on an iPad

Julia tekent een bloemmotief op haar iPad

"Een idee begint meestal als een krabbel - in een schetsboek als ik geluk heb, maar vaker in mijn dagboek, notitieblok, of een ander stuk papier dat ik op dat moment in de buurt heb... Daarna stel ik misschien een collage/moodboard van ideeën samen, waarbij ik bronnen verzamel uit mijn schetsboeken, uitgebreide archieven van mijn eigen foto's en mijn boeken.

Dan begin ik motieven te tekenen. Vroeger schilderde ik met gouache en tekende mijn schilderijen dan zorgvuldig met de hand na om ze te vereenvoudigen, maar nu teken ik meestal rechtstreeks op de iPad - dat gaat sneller! Ik gebruik Adobe Draw, ik hou van de eenvoud. Mijn ontwerpen zijn complex, ik wil dat de elementen eenvoudig zijn. Mijn stijl van schilderen in kleurblokken leent zich perfect voor het werken in vectoren. Af en toe voeg ik textuur toe en experimenteer ik met andere processen, maar meestal gebruik ik gewoon één penseel in Adobe Draw...

Eenmaal getekend open ik mijn tekeningen in PicCollage op mijn iPad en speel ik wat met compositie en schaal voordat ik ze naar Illustrator stuur om aan mijn definitieve patroon te werken."

Wat is uw favoriete ontwerp uit uw muurschildering collectie?

blue and white willow tree oriental pattern in blue and grey modern lounge

Muurschildering op de foto: Dynastie Nanas Tuin

"Ik heb met veel plezier aan deze collectie gewerkt. De ideeën zaten al heel lang in mijn hoofd en het historische thema was het perfecte excuus om ze naar buiten te brengen.

Hoewel ik dol ben op de Dynasty Fishes and Dishes, is mijn favoriet toch wel Nana's Garden. De Nana in kwestie is mijn moeder, en mijn 3 kinderen hebben vele gelukkige uren doorgebracht met het achtervolgen van haar tuin met zijn grote wilgenboom. Pas onlangs, toen ik tijdens Lockdown bij mijn moeder logeerde, viel het me op dat haar tuin eigenlijk veel van de elementen bevat die traditioneel in een wilgenpatroon voorkomen.

Mijn leerlingen het verhaal van het wilgenpatroon bijbrengen en hen hun eigen ontwerpen laten maken, was altijd een van mijn favoriete lessen.

Mijn moeder heeft een brug over een beekje, fruitbomen, een met bloemen overdekte pergola, een fontein, een schutting, een pad, een paar verliefde vogels (ik heb koolmezen getekend omdat dat de meest voorkomende vogel in de tuin schijnt te zijn) en natuurlijk een wilgenboom.

Ik begon de elementen te tekenen en creëerde mijn moderne draai aan een traditioneel ontwerp. Mijn moeder is ook een grote fan van blauw-wit servies - eigenlijk van alles wat blauw-wit is, dus ik hoop dat ik haar kan overhalen om binnenkort een van haar kamers te laten inrichten!"

Hoe voelt het om je kunst als muurschildering te hebben?

orange koi fish and oriental plates on blue background wallpaper in stylish lounge

Muurschildering op de foto: Dynastie Vissen en Gerechten

"Dit is iets waar ik al heel lang van droom, dus om te zeggen dat ik trots ben, is een understatement! Ik hoop dat ik een aantal van de plaatsen te zien krijg waar het gebruikt wordt. Iemand zei dat mijn Fishes and Dishes geweldig zouden staan in een 'eigenzinnig Europees café' - ik vind dat een geweldig idee!"

Zijn er bepaalde ontwerpers die je werk beïnvloeden?

orange and white leaf wallpaper with wood and wicker dining table and chairs

Muurschildering op de foto: Zen Bladeren Kalmte

"Waar moet ik beginnen met deze vraag? Ja, dat zijn er veel. Een erfenis uit het lesgeven is een enorme kennis van kunstenaars en ontwerpers uit vele tijden en culturen. Ik heb een grote bibliotheek met boeken waar ik graag naar verwijs. Zoals je uit mijn werk kunt opmaken, ben ik geneigd om vervlogen tijden te onderzoeken voor inspiratie.

Als ik namen zou moeten noemen, zou ik William Morris zeggen (ik vond het altijd heerlijk om zijn ingewikkelde patronen te ontrafelen en te proberen ze na te maken), Anton Seder en William de Morgan, maar er zijn er zoveel meer.

Ik heb ook ontzag voor veel huidige ontwerpers, met name Matthew Williamson, Kaffe Fassett en Philip Jacobs. Ik ben een paar jaar geleden naar een tentoonstelling van Kaffe Fassett in het Fashion and Textile Museum in Bermondsey geweest en werd verliefd op zijn schilderijen van bloemen en blauw-witte potten. Ik kijk waarschijnlijk naar deze ontwerpers omdat ook zij invloeden uit historische referenties halen."

Waar komt de vintage en oosterse invloed in uw ontwerpen vandaan?

blue and white oriental pots on orange background wallpaper in trendy lounge

Muurschildering op de foto: China Garden

"Ik denk dat ik zou moeten zeggen dat dit door het lesgeven is gekomen. Ik herinner me met plezier projecten voor onze GCSE-studenten met thema's als 'Culturen' en 'Versieren, versieren, verfraaien'. Ik merkte dat ik, terwijl ik inspiratie opdeed voor mijn leerlingen, zelf ook veel leerde en mijn kennis van de geschiedenis van de decoratieve kunsten verrijkte.

William Morris en vele westerse kunstenaars en ontwerpers raakten in de 19e eeuw gefascineerd door oosterse kunst en processen. Het volgen van hun invloeden leidde mij naar prachtig Indiaas textiel, Chinees porselein en Japanse houtsneden, die een diepgaande invloed op mijn ontwerpwerk hebben gehad."

Wat is uw advies aan iemand die een carrière in patroonontwerp wil?

female artist sat in English garden drawing with her small dog sat next to her

Julia schetst in de tuin met haar hond, Fifi

"Mijn reis als patroonontwerper is nog relatief nieuw. Maar ik heb al zoveel geleerd in een korte tijd. Mijn advies zou zijn om je hoofddoel te stellen, maar de route naar dat doel op te delen in kleinere, haalbare stappen. Als je een creatieveling bent zoals ik, heb je waarschijnlijk duizend ideeën tegelijk en dat kan overweldigend zijn. Breek het op, neem je tijd en leer alles wat je kunt.

Ik zou je ook aanraden om je aan te sluiten bij gelijkgestemde gemeenschappen die ondersteunend en inspirerend zullen zijn.

Elke investering die je doet zal zeker de moeite waard zijn. Ik ben Bonnie Christine veel dank verschuldigd voor haar Immersion Course, die me minder dan 2 jaar geleden hielp de berg Adobe Illustrator te bedwingen. Ik ben ook het geweldige Make it in Design team eeuwig dankbaar voor hun cursussen die me echt hebben geholpen om me te ontwikkelen en te verbeteren als ontwerper en voor hun Live Hub die me zoveel mogelijkheden heeft geboden om mijn werk de wereld in te krijgen."

Is Julia geen inspiratie? Als u ernaar streeft patroonontwerper te worden of gewoon mooie kunstwerken in uw huis op prijs stelt, Julia's natuurlijke en oriëntaalse ontwerpen brengen ons allemaal vreugde. Wilt u haar hele reeks behangontwerpen zien? Bezoek dan hier de collectie van Julia Fonnereau.

Deel dit bericht

Laat een antwoord achter

   Schrijf mij in om inspiratie in mijn mailbox te ontvangen. Privacybeleid

Ontvang nieuws!

Blijf voorop lopen met de nieuwste trends en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Laatste sociale

Instagram

Select Your Currency

Australië $
Nieuw-Zeeland $
Canada $
Noorwegen Kr
Denemarken Kr
Portugal €
Europa €
Spanje €
Finland €
Zweden Kr
Frankrijk €
VAE $
Duitsland €
Groot Brittanië £
Italië €
Verenigde Staten $
Nederland €