4.9 / 5.0

Op maat gemaakte behangmuren

Snelle GRATIS levering*

Sollicitatiegesprekken - De Wallsauce-blog

AlleInterieurtrendsHoeEchte huizenDeskundig adviesSollicitatiegesprekkenAnder
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
blue circle wallpaper in blue bedroom

28/09/2018   GEPOST DOOR

Een gesprek met... Marc Pasternack

Ongeveer een jaar geleden is Marc Pasternack toegetreden tot de Wallsauce designer collectie met een aantal van zijn unieke kunstwerken. Zijn muurschilderingen brengen niet alleen levendigheid en statement aan je muren, maar ze brengen ook een verhaal.

Lees ons gesprek met Marc om te ontdekken hoe zijn kunstwerken tot stand kwamen tijdens een verhelderende reis naar Noord-India en hoe zijn levenservaringen jou kunnen helpen een beter leven te leiden.

Uw kunstwerken hebben een interessant verhaal achter zich. Kunt u ons iets vertellen over hoe ze zijn ontstaan?

Ik had de gelegenheid om 6 weken door te brengen in Sherabling, een boeddhistisch klooster in Noord-India. Het was het perfecte moment om daar te zijn. Mijn leven leek in een vrije val te zijn en ik was een aantal kwaliteiten die ik in mijzelf wilde verbeteren eens goed aan het bekijken. De afgelopen paar jaar had ik workshops energie/licht channeling gevolgd en ik geloof er heilig in dat 'waar aandacht is, stroomt energie'. Dus richtte ik me elke dag op een andere kwaliteit.

Tegelijkertijd was ik begonnen een vrouw (die ik nauwelijks kende) het hof te maken, van veraf. De enige plek waar wifi was, was een eind lopen, wat me ruimschoots de gelegenheid gaf om bij elke kwaliteit stil te staan. Op weg naar de hotspot passeerde ik stupa's (grote gebouwen waarin gebedsmolens zijn ondergebracht). Deze gebedsmolens zijn net grote oliedrums, beschilderd met Tibetaanse kalligrafie en boeddhistische iconen en binnenin stonden duizenden mantra's, handgeschreven door de monniken.

Als afsluiting van mijn aandacht voor elke eigenschap, draaide ik de gebedsmolen op de gebruikelijke manier, waarbij ik een laatste gebed deed om die eigenschap in mijn leven uit te nodigen. Dan draaide ik de gebedsmolen nog een laatste keer en nam een close-up, waarbij ik opzettelijk onscherpe foto's nam van de gebedsmolen in beweging.

Ik wilde deze kwaliteiten niet alleen actief in mijzelf verbeteren, maar ik wilde ook ontdekken of het mogelijk was de essentie van die kwaliteit op camera vast te leggen, of er een waarneembaar verschil was tussen bijvoorbeeld een foto waarop ik me had geconcentreerd op 'dankbaarheid' en een foto waarop ik me had geconcentreerd op 'overgave'.

Ik had me nooit voorgenomen om een kunstproject te maken. Toen ik weer thuis was in Groot-Brittannië, vergat ik prompt deze foto's. Een paar jaar later stuitte ik op deze verzameling foto's en voelde me aangetrokken om er iets mee te doen. Ik begon er op mijn computer mee te spelen en uiteindelijk heb ik ze bewerkt tot de beelden die de collectie '43 intentions' zijn geworden. Ik vind het geweldig dat elk stuk letterlijk doordrongen is van de kwaliteit die het stuk zijn titel geeft. Zonder dat het de bedoeling was, is het een van de interessantste en creatiefste projecten geworden waaraan ik heb gewerkt. Je kunt meer lezen over het proces en alle 43 stukken bekijken op mijn website.

Wat is je favoriete stuk uit je '43 Intentions' collectie en waarom?

Mijn 'favoriet' verandert vrij vaak. Ik heb altijd wel een paar stukken in mijn slaapkamer hangen, maar ik wissel ze af, afhankelijk van de kwaliteiten waartoe ik me aangetrokken voel.

Op dit moment heb ik Fulfilment, Willpower en Integrity hangen. Ze dienen als een herinnering wanneer ik wakker word en ik denk graag dat de energie en de intentie die in elk stuk zit, zachtjes mijn ruimte in straalt (en beïnvloedt).

close up of blue circles wallpaper in office

Kunt u ons iets vertellen over uw keuze van felle kleuren en vormen die u in uw kunst gebruikt?

De kleuren werden bepaald door de foto's die ik manipuleerde van de draaiende gebedsmolens. De manipulatie bestaat uit het gebruik van cirkels. Elke cirkel maakt gebruik van een algoritme dat de overheersende kleur in dat gebied van de onderliggende foto laat zien. Ik was in die tijd vooral met cirkels bezig.

In het klooster kwam ik een van de centrale concepten van het boeddhisme tegen: 'Sunyata', dat meestal (verkeerd) wordt omschreven als 'leegte' of 'de leegte'. Het heeft vele betekenissen, afhankelijk van het soort boeddhisme dat je aanhangt, maar in mijn opvatting bevat het zowel niets'ness' als, aangezien alles vergankelijk is, ook een inherente kwaliteit van 'grenzeloze mogelijkheid'.

Dit is slechts een klein deel van de betekenis ervan. Het is een zeer complex concept dat de ware aard van de werkelijkheid beschrijft. Sunyata heeft een bijbehorend symbool, dat een met de hand getekende, onvolledige cirkel is (vergelijkbaar met het zen-symbool voor Enso). Ik was nogal in beslag genomen door het concept en het symbool toen ik daar was... en begon overal onvolledige cirkels op te merken.

Heb je favoriete artiesten?

Ik hou van alle soorten kunst en fotografie en ga vaak naar tentoonstellingen. Ik denk aan Gustav Klimt, Yayoi Kusama, Roy Lichtenstein, Andreas Gursky, Gerhardt Richter, Damien Hirst, Peter Blake, Mark Rothko, maar ik word geïnspireerd door zowat iedereen, ook door mijn eigen kinderen!

Waar ziet u de muurschilderingen geplaatst worden? Is er een bepaalde muurschildering die volgens jou in een bepaalde kamer thuishoort?

Ik heb niet het gevoel dat er een specifieke reden is waarom een stuk in een bepaalde kamer zou moeten staan. Wat ik echter heb gemerkt is dat mensen op verschillende manieren tot de stukken worden aangetrokken. Op het ene niveau, als mensen het achtergrondverhaal niet kennen, worden ze aangetrokken door de kleurstellingen en vormen. Als ze het verhaal kennen, worden ze aangetrokken door de kwaliteit of de 'intentie' die in elk stuk besloten ligt. Heel vaak zijn zowel de kleuren als de intentie even aantrekkelijk!

purple and pink circle wallpaper with boxes and stools

Wat zou het voor u betekenen als uw kunstwerk een hele muur zou beslaan in iemands huis of werkplaats?

Ik kan eerlijk zeggen dat ik hier nooit genoeg van zal krijgen. Op het ene niveau is er het feit dat je werk zo'n band heeft met een vreemde dat ze het in hun huis willen hebben. Dat veroorzaakt een zeer krachtige reactie in mij. Ik ben nederig en dankbaar.

Het betekent dat ik beter in staat ben mijn brood te verdienen met iets waarvan ik hou. Op een ander niveau hoop ik dat deze stukken, die mij hebben geholpen te 'genezen' en te groeien, hetzelfde voordeel bieden aan de mensen die er hun huizen mee hebben versierd.

Toen ik de kunstwerken maakte, dacht ik dat ze mooi en interessant waren, maar als behangpapier zijn ze naar een totaal ander niveau getild. Daar hou ik van.

Heb je enig advies voor mensen die het gevoel hebben dat hun leven in een vrije val is?

Ik geloof dat we in een tijd leven waarin een groot deel van de bevolking het moeilijk heeft. We worden gebombardeerd met informatie en onze aandacht wordt voortdurend in alle richtingen getrokken, met name naar onze mobiele apparaten en de sociale media.

Ik kan alleen spreken over wat voor mij heeft gewerkt. Mijn verblijf in het klooster, waar vrijwel geen wifi was, was voor mij een spelbreker. Het verwijderen van deze afleidingen gaf me de gelegenheid en de ruimte om naar binnen te kijken. De stilte was een gouden greep en een zeldzame luxe voor iedereen die in een stad woont.

Als je je leven niet meer ziet zitten en ontevreden bent over je leven, dan betekent dat dat de manier waarop je dingen doet bijna zeker moet veranderen. Als je de dingen blijft doen zoals je ze doet, zal er niets veranderen. Als je veranderingen wilt aanbrengen, moet je leven met meer bewustzijn van wat je doet en hoe en waarom. Je moet je gewoonten, gedragingen en hun patronen herkennen.

Angst houdt ons tegen en de meeste dingen waar we bang voor zijn, zijn totaal ongegrond en komen nooit voor. Ik heb een jaar of wat actief dingen gedaan die me ongemakkelijk en angstig maakten, zoals auditie doen voor een zangrol in een meeslepende theaterproductie en verschillende uitdagende workshops volgen. Je angsten overwinnen is bevrijdend.

Meditatie is een andere geweldige manier om jezelf te observeren en verandering te creëren. Gelukkig voor mij, heb ik de begeleiding van een goede vrouw. De vrouw met wie ik het hof maakte toen deze collectie tot stand kwam. Zij is yogalerares en yoga is bij mij een belangrijk instrument voor verandering geworden. Zozeer zelfs, dat mijn partner en ik nu een yoga retraite bedrijf 'Om&Nom' runnen. Zij geeft yogales en ik kook. We hebben onze collectieve wijsheid uit onze eigen ervaringen ingebracht en streven ernaar mensen te helpen een groter geluk te vinden.

Als u uw muren wilt transformeren met een van Marc's meesterwerken, kunt u naar zijn mural collectie gaan. Maar we horen ook graag wat je van de collectie vindt in het commentaarveld hieronder.

Deel dit bericht

Laat een antwoord achter

   Schrijf mij in om inspiratie in mijn mailbox te ontvangen. Privacybeleid

Ontvang nieuws!

Blijf voorop lopen met de nieuwste trends en inspiratie rechtstreeks in je inbox.

Laatste sociale

Instagram

Select Your Currency

Australië $
Nieuw-Zeeland $
Canada $
Noorwegen Kr
Denemarken Kr
Portugal €
Europa €
Spanje €
Finland €
Zweden Kr
Frankrijk €
VAE $
Duitsland €
Groot Brittanië £
Italië €
Verenigde Staten $
Nederland €