Muurschilderingen op maat

Snelle, gratis levering*

Search
Wishlist
Customer login
Cart
feefo4.8 / 5.0
Down arrowNetherlands

Interviews - De Wallsauce Blog

AllemaalTrends in het interieurHoeEchte huizenDeskundig adviesInterviewsAndere
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube

28 SEP 2018   GEPLAATST DOOR

Een gesprek met... Marc Pasternack

Ongeveer een jaar geleden heeft Marc Pasternack zich aangesloten bij de Wallsauce designercollectie met een aantal van zijn unieke kunstwerken. Niet alleen brengen zijn muurschilderingen levendigheid en statement aan uw muren, maar ze brengen ook een verhaal.

Lees ons gesprek met Marc om te ontdekken hoe zijn kunstwerk tot stand is gekomen op een verhelderende reis naar Noord-India en hoe zijn levenservaringen je kunnen helpen om een beter leven te leiden.

 

Jullie kunstwerken hebben een interessant verhaal achter de rug. Kunt u ons iets vertellen over hoe ze tot stand zijn gekomen?

Ik had de kans om 6 weken door te brengen in Sherabling, een boeddhistisch klooster in Noord-India. Het was de perfecte tijd om daar te zijn. Mijn leven leek in vrije val te zijn en ik keek goed naar enkele van de kwaliteiten die ik in mezelf wilde verbeteren. De afgelopen jaren ging ik naar energie/lichtkanalenworkshops en ik geloof van harte dat 'waar de aandacht naartoe gaat, de energie stroomt'. Ik zou me dus elke dag op een andere kwaliteit richten 

Tegelijkertijd was ik een vrouw (die ik nauwelijks kende) van ver het hof aan het maken. De enige plek waar er wifi was, was een lange wandeling, waardoor ik ruimschoots de gelegenheid had om bij elke kwaliteit stil te staan. Onderweg naar de hotspot kwam ik langs stupas (grote gebouwen met gebedsmolens). Deze gebedsmolens zijn als grote olievaten, beschilderd met Tibetaanse kalligrafie en boeddhistische iconen en binnenin waren duizenden mantra's, met de hand geschreven door de monniken.

Als 'afsluiting' van mijn focus op elke kwaliteit zou ik de gebedsmolen op de gebruikelijke manier draaien en een laatste gebed geven om die kwaliteit in mijn leven uit te nodigen. Daarna draaide ik nog een laatste keer aan de gebedsmolen en nam ik een close-up, waarbij ik bewust vage foto's van de gebedsmolen in beweging vastlegde.

Naast het actief willen verbeteren van deze kwaliteiten in mijzelf, wilde ik graag ontdekken of het mogelijk was om de essentie van die kwaliteit vast te leggen op de camera, of er een waarneembaar verschil was tussen bijvoorbeeld een foto waar ik me had gericht op 'dankbaarheid' en een foto waar ik me had gericht op 'overgave'.

Ik was nooit van plan om een kunstproject te maken. Toen ik thuiskwam in Engeland, vergat ik deze foto's meteen. Een paar jaar later struikelde ik over deze collectie foto's en voelde me aangetrokken om er iets mee te doen. Ik begon ermee te spelen op mijn computer, en uiteindelijk manipuleerde ik ze tot de beelden die veranderden in de collectie '43 intenties'. Ik hou ervan dat elk stuk letterlijk doordrongen is van de kwaliteit die het stuk zijn titel geeft. Zonder betekenis is het een van de meest interessante en creatieve projecten waar ik aan gewerkt heb. U kunt meer lezen over het proces en alle 43 stukken zien op mijn website.

 

Wat is je favoriete stuk uit je '43 Intentions' collectie en waarom?

Mijn 'favoriet' verandert vrij vaak. Ik heb altijd wel wat stukken in mijn slaapkamer hangen, maar ik verander ze, afhankelijk van welke kwaliteiten ik me aangesproken voel.

Op dit moment heb ik Fulfilment, Wilskracht en Integriteit hangen. Ze dienen als geheugensteuntje als ik wakker word en ik denk graag dat de energie en intentie die in elk stuk is doordrenkt, zachtjes in mijn ruimte uitstraalt (en beïnvloedt).

 

Kunt u ons vertellen over uw keuze van de gedurfde kleuren en vormen die in uw kunst worden gebruikt?

De kleuren werden bepaald door de foto's die ik heb gemanipuleerd van de draaiende gebedsmolens. De manipulatie houdt het gebruik van cirkels in. Elke cirkel maakt gebruik van een algoritme dat de overheersende kleur in dat gebied van de onderliggende foto laat zien. Ik was in die tijd vooral bezig met cirkels.

Tijdens mijn verblijf in het klooster kwam ik een van de centrale concepten van het Boeddhisme tegen, 'Sunyata', dat meestal (mis)beschreven wordt als 'leegte' of 'de leegte'. Het heeft vele betekenissen, afhankelijk van welk soort boeddhisme je volgt, maar in mijn begrip ervan bevat het zowel niets'ness', maar dat, aangezien alles vergankelijk is, ook een inherente kwaliteit van 'onbeperkte mogelijkheden' heeft.

Dit is slechts een klein deel van de betekenis ervan. Het is een zeer complex concept dat de ware aard van de werkelijkheid beschrijft. Sunyata heeft een bijbehorend symbool, dat een met de hand getekende, onvolledige cirkel is (vergelijkbaar met het zen-symbool voor Enso). Ik was behoorlijk in beslag genomen door het concept en het symbool toen ik daar was... en begon overal onvolledige cirkels op te merken.

 

Heb je favoriete artiesten?

Ik hou van allerlei soorten kunst en fotografie en ga regelmatig naar tentoonstellingen. Gustav Klimt, Yayoi Kusama, Roy Lichtenstein, Andreas Gursky, Gerhardt Richter, Damien Hirst, Peter Blake, Mark Rothko komen allemaal in mij op, hoewel ik door zowat iedereen geïnspireerd ben, ook door mijn eigen kinderen!

 

Waar zie je de muurschilderingen worden geïnstalleerd? Is er een specifieke muurschildering die volgens u in een bepaalde ruimte thuishoort?

Ik heb niet het gevoel dat er een specifieke reden is om in een bepaalde kamer te zijn. Wat ik echter wel heb gemerkt is dat mensen op verschillende manieren naar de stukken worden getrokken. Op een bepaald niveau, als mensen het achtergrondverhaal niet kennen, worden ze aangetrokken door de kleurenschema's en vormen. Als ze het verhaal eenmaal kennen, worden ze aangetrokken door de kwaliteit of 'intentie' die in elk stuk zit. Heel vaak zijn zowel de kleuren als de intentie even aantrekkelijk!

 

Wat zou het voor jou betekenen om je kunstwerk een hele muur in iemands huis of werkplek te zien opgaan?

Ik kan eerlijk zeggen dat ik dit nooit moe zal worden. Op een bepaald niveau is er het feit dat uw werk zo verbonden is met een of andere vreemdeling dat ze het in hun huis willen hebben. Dat veroorzaakt een zeer krachtige reactie in mij. Ik ben nederig en dankbaar.

Het betekent dat ik meer in staat ben om de kost te verdienen door iets te doen waar ik van hou. Op een ander niveau hoop ik dat deze stukken, die mij hebben geholpen om te 'genezen' en te groeien, hetzelfde voordeel opleveren voor de mensen die er hun huis mee hebben versierd.

Toen ik de kunstwerken produceerde, vond ik ze mooi en interessant, maar als behang zijn ze naar een heel ander niveau getild. Daar hou ik van.

 

Heb je enig advies voor mensen die het gevoel hebben dat hun leven in een vrije val zit?

Ik geloof dat we in een tijd leven waarin een groot deel van de bevolking het moeilijk heeft. We worden gebombardeerd met informatie en onze aandacht wordt voortdurend in alle richtingen getrokken, met name in de richting van onze mobiele apparaten en sociale media.

Ik kan alleen maar spreken over wat voor mij heeft gewerkt. Het feit dat ik in het klooster was, waar vrijwel geen wifi was, was voor mij een spelbreker. Het verwijderen van deze afleidingen gaf me de mogelijkheid en de ruimte om naar binnen te kijken. Stilte was goud waard en een zeldzame luxe voor iedereen die in een stad woont.

Als je verdwaald bent en niet tevreden bent met je leven, suggereert het dat de manier waarop je de dingen doet bijna zeker moet veranderen. Als je de dingen blijft doen zoals je ze doet, zal er niets veranderen. Als je veranderingen wilt doorvoeren, moet je met meer bewustzijn van wat je doet en hoe en waarom leven. Je moet je gewoontes, gedrag en hun patronen herkennen.

Angst houdt ons tegen en de meeste dingen waar we bang voor zijn, zijn totaal ongegrond en ontstaan nooit. Ik heb een jaar of zo actief dingen gedaan waardoor ik me ongemakkelijk en angstig voelde, zoals auditie doen voor een zangpartij in een meeslepende theaterproductie en verschillende uitdagende workshops volgen. Het overwinnen van je angsten is bevrijdend.

Meditatie is een andere geweldige manier om jezelf te observeren en verandering te creëren. Gelukkig voor mij heb ik de leiding van een goede vrouw. De vrouw die ik het hof maakte toen deze collectie tot stand kwam. Ze is een yogadocente en yoga is bij mij een belangrijk instrument voor verandering geworden. Zozeer zelfs, dat mijn partner en ik nu een yoga retraitebedrijf 'Om&Nom' runnen. Zij geeft les in yoga en ik kook. We hebben onze collectieve wijsheid uit eigen ervaring meegebracht en streven ernaar om mensen te helpen een groter geluk te vinden.

 

Als je je muren wilt transformeren met één van Marc's meesterwerken, kun je naar zijn muurschildering. Omgekeerd horen we graag uw gedachten over de collectie in het commentaarveld hieronder 

 

Deel deze post

Laat een antwoord achter

Schrijf me in om inspiratie in mijn mailbox te ontvangen. Bekijk onze Privacybeleid

Ontvang nieuws!

Blijf het spel voor met de nieuwste trends en inspiratie direct in je inbox.

Nieuwste sociale

Instagram

Selecteer uw valuta

Australia Australië $New Zealand Nieuw-Zeeland $Canada Canada $Norway Noorwegen KrDenmark Denemarken KrPortugal Portugal €Europe Europa €Spain Spanje €Finland Finland €Sweden Zweden KrFrance Frankrijk €UAE VAE $Germany Duitsland €United Kingdom UK £Italy Italië €United States Verenigde Staten $The Netherlands Nederland €