4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Intervjuer - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
avro-lancaster-airplane-mural

04/05/2017   POSTET AV

En samtale med... Vintage Luftfart Fotograf, Darren Harbar

Vi träffar Darren Harbar, en gammal flygfotograf, när vi introducerar ännu fler av hans fascinerande bilder till hans samling av väggmålningar för flygplan.

Väggmålning tagna från Darren Harbar samling.

Kan du berätta lite om varför du har valt att specialisera dig på vintageflygfotografering?

"Jag har alltid varit intresserad av flygplan eftersom min pappa tog med mig på flyguppvisningar när jag var yngre. Mina föräldrar köpte en kamera till mig när jag var i tonåren och jag började ta bilder på olika flyguppvisningar. Jag gillade de snabba jetplanen, men mitt intresse svängde mot de äldre planen eftersom jag tyckte att de var mer intressanta och hade fascinerande historier."

Vi måste fråga dig eftersom detta måste vara frågan som alla har i huvudet... Hur tar du bilderna från flygplanet i luften?!

"Folk ställer ofta den frågan, med ett klokt skämt om att "jag har en väldigt hög stege!". För att ta bilder från luften måste man flyga i ett annat flygplan. Det är ofta ett flygplan med en öppen cockpit eller ett öppet fönster som du fotograferar från. Detta är en mycket komplicerad uppgift som kräver mycket planering och organisation.

Flygplanen i fråga är ofta mycket värdefulla, så ägarna låter inte vem som helst fotografera dem i luften. Att få tillstånd att flyga tillsammans med ett flygplan är en sak, men att ha rätt flygplan och rätt pilot att flyga med är en annan viktig faktor. Vi kallar det flygplan som jag fotograferar från för ett "kameraskepp" och det flygs alltid av någon som jag känner väl och som har stor erfarenhet av formationsflygning.

Piloten på kameraskeppet och det aktuella flygplanet får en fullständig genomgång av mig innan vi flyger. Vi diskuterar flyghöjd, plats och positionering som jag behöver för att ta de perfekta bilderna. Jag använder skisserade bilder för att visa piloterna vad jag har i åtanke, och använder sedan handsignaler i luften för att positionera motivflygplanet. Det kan vara mycket intensivt, eftersom du är pressad att få bilderna snabbt och du sätter ofta kameran ut i luftströmmen, vilket är mindre bekvämt och gör det svårt att hålla saker och ting stabila. God planering garanterar att vi får de resultat vi behöver och att vi alla landar med stora leenden på läpparna."

Darren-Harbar

Har du några historier eller favoritögonblick i din karriär som flygfotograf?

"Min... Jag har massor! Min första flygning med ett Spitfire-plan var en av mina mest minnesvärda flygningar. Flygplanet ägdes av en dam som hette Carolyn Grace och hon hade bjudit in mig för att ta några bilder åt henne, eftersom hon hade gillat några av mina bilder från marken till luften. Utflykten gick mycket bra och hon älskade bilderna av sin Spitfire. Hon har förblivit en av mina största supportrar och en god vän. Jag måste säga att jag har haft mycket tur under min tid som flygfotograf. Jag har sett några riktigt ikoniska veteranflygplan från sidan av dem i luften, och det har varit hisnande. Jag har också haft chansen att flyga i några fantastiska flygplan, bland annat ett Spitfireplan, vilket är ett minne som jag alltid kommer att värdesätta."

Spitfire-plane-wall-mural

Supermarine Spitfire-flygplansmålning- Darren Harbar.

Vilka är dina influenser inom flygfotografering?

"Det kanske låter lite uppenbart, men min far var mitt största inflytande i början. Om det inte hade varit för honom, och om han inte hade tagit med mig på flyguppvisningar, hade jag säkerligen inte gjort det jag gör nu.

Jag hade några fotografer som har inspirerat mig i mitt arbete. Peter March var under många år en ledande person inom flygfotografin och han är fortfarande verksam. Jag har lärt känna honom väl under de senaste åren och det är alltid roligt att träffa mannen som jag har respekterat så länge. Ett annat inflytande är legenden som är känd som "The Ghost" Phil Makanna. Han är en annan flygfotograf som jag har blivit god vän med. Hans 'Ghosts'-kalendrar är världsberömda och hans arbete är fantastiskt."

Vilket är ditt favoritplagg från din samling vintageflygplan och varför?

"Jag kan inte riktigt välja ut en bild, eftersom jag gillar dem alla. Jag tror att vulkanbombaren på taxibanan är en av dem som kommer att tilltala många, eftersom flygplanet är så ikoniskt och man känner att man är där med det. Spitfireplanets väggmålningar kommer alltid att tilltala många och jag gillar särskilt Spitfire Pair väggmålningen med de fluffiga molnen."

Avro-Vulcan-Bomber-mural

Vulcan Bomber på taxibanan väggmålning- Darren Harbar.

Spitfire-planes-wall-mural

Spitfire Pair väggmålning- Darren Harbar.

Var kan du tänka dig att väggmålningarna ska installeras? Finns det någon särskild? som du tycker hör hemma i ett visst rum?

"Jag ser att många "människogrottor" pryds av dessa bilder och jag kan se att det är ett bra samtalsämne. Jag tror att jag som pojke skulle ha älskat att ha Red Arrows-malmåleriet på väggen, så den bilden kan fungera bra i ett barns sovrum. I slutändan skulle jag gärna se dem i vilket rum som helst."

Red-Arrows-wall-mural-in-boys-bedroom

Muralmålning av Red Arrows- Darren Harbar.

Vad skulle det betyda för dig att se dina flygfotografier stå med stolthet i någons hem eller på arbetsplatsen?

"Den ultimata komplimangen är när någon gillar en bild som jag har tagit. Med tiden har jag träffat många människor som har investerat i mina bilder och det betyder mycket. Att gilla en bild tillräckligt mycket för att pryda en hel vägg är något speciellt. Jag hoppas bara att den ger dem lika mycket glädje som det gjorde för mig att ta bilden."

Har du några tips för en amatörflygfotograf?

"Jag skulle kunna vara uppenbart kommersiell när det gäller denna fråga och säga att de borde delta i en av mina workshops om flygfotografering i Storbritannien på IWM Duxford eller The Shuttleworth Collection! Flygfotografering är inte ett lätt ämne eftersom det är en blandning av komposition, panorering för att hitta handling och naturligtvis god gammal tur. Det är övning som förbättrar din teknik, så gå på många flyguppvisningar för att förbättra din teknik."

Gå till Darren Harbars fullständiga samling av vintage flygplansmålningar för att se många fler hisnande bilder! Använd gärna kommentarsfältet nedan för att berätta vilken flygplansmålning du skulle välja och var du skulle hänga den.

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €