4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Ekspertråd - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
off-white lined marble wallpaper in lounge with bamboo chair with cream cushion, green plants and golden lamp and round mirror

26/02/2021   POSTET AV

Hva er Japandi Style & Hvordan nyte det hjemme?

Så du undrar vad Japandi stil egentligen innebär? Då har du kommit till rätt ställe! Med hjälp av inredningsexperter ska vi förklara vad denna vackra stil handlar om, var den kommer ifrån och hur du kan njuta av den i ditt eget hem.

Japandis långa historia, dess djupa respekt för allt som är naturligt och dess kärlek till hantverk, gör att den här mikrotrenden handlar om kvalitet och enkelhet. Förutom detta, dess passion för allt som har med hygge och wabi-sabi att göra, de lugnande neutrala färgerna och mycket mer, ser den här stilfulla trenden så enkel ut att uppnå, men mycket tanke och omsorg ligger bakom varje enskild inredningsdetalj. Om du inte kan vänta på att få veta mer om trenden som alla är galna i, läs vidare...

Vad är Japandi?

rustic wood panel wallpaper in lounge with natural wicker chair, lamp and rattan rug

Muralmålning på bilden: Wood Texture Natural Finish

Termen Japandi, även känd som japansk minimalism, är en vacker blandning av två kulturer: Japansk och skandinavisk kultur är en vacker blandning av en japansk och en skandinavisk kultur. Båda uppskattar natur, hantverk och funktionalitet samt neutrala toner, rena linjer och överskådliga utrymmen. Även om många tror att denna mikrotrend är ganska ny, tros den ha börjat för många år sedan. Aaron Cambden från Fairview Estates förklarar mer.

"Vissa hävdar att denna stil kan dateras tillbaka till över 150 år sedan då danska designers, konstnärer och arkitekter reste till Japan för att söka ny inspiration.

Japanska är en blandning av två begrepp: det skandinaviska "hygge" (mysighet och hemtrevnad) och det japanska "wabi-sabi" (ofullkomlig skönhet). Det är en vacker cocktail av stil och stressfri atmosfär. Perfekt för alla som har en hektisk, modern livsstil och behöver en paus från arbete och sociala medier.

Är du redo för mer? Läs vidare för att ta reda på hur du kan uppnå Japandi-stil i ditt eget hem.

Ett behov av funktionella Japandi-möbler med rena linjer.

very pale green abstract landscape painting wallpaper in dining room with sleek wooden table and chairs

Muralmålning på bilden: Morgondagg

Möbler och inredning är så viktiga när du vill skapa en viss stämning eller stil i ett rum, oavsett om det är ett japanskt vardagsrum, sovrum eller matsal! Därför är det viktigt att blanda dessa två kulturer om du vill uppnå den perfekta Japandi-looken. Andrew Baker, grundare av HomeownerCosts, berättar om de två viktigaste designdragen att ta hänsyn till när du väljer dina möbler.

"Den nordiska stilen fokuserar på ljusa nyanser, medan japanerna gillar mörkare nyanser. Båda har dock funktionalitet och rena linjer. Se till att blanda och matcha möbler från båda stilarna... Du bör inte tveka att välja olika nyanser och former.

Vi föreslår att du endast köper funktionella och enkla föremål som är vackra i sig själva. Behandla varje möbel som en skulptur. Helen White, inredningsarkitekt och medgrundare av houseof, förklarar detta perfekt.

"När du försöker återskapa den här lugnande trenden bör du välja mindre är mer och välja ikoniska plagg, så att varje plagg får utrymme att andas. Tänk konstgalleri framför secondhandbutik.

Ett behov av lugnande minimalistisk Japandi-design

abstract painting with white, gold colour and inky black wallpaper in bedroom with light wood bed and white and grey bedding

Muralmålning på bilden: Soothe Your Soul

En viktig faktor att komma ihåg när det gäller japansk inredning är minimalism, som i det här japanska sovrummet. Se till att du bara har funktionella föremål och ta bort onödigt skräp. Se genom ditt minimala filter och börja rensningen nu. Om du har barn eller om ditt hushåll är mycket aktivt, välj förnuftig förvaring som korgar och skåp. Använd vikbara skärmar för att hålla dig organiserad samt skapa en rörig miljö. Korgar av vide eller hessian är idealiska: de är inte bara funktionella utan har också ett naturligt, japanskt utseende, vilket är vad vi strävar efter.

En passion för handgjort hantverk

oriental black and white tree wallpaper

Muralmålning på bilden:Träd mot vatten

För det första uppskattar båda kulturerna skönheten i hantverksmässiga möbler som är kärleksfullt och skickligt tillverkade för hand. Båda följer en kultur av hållbarhet och "om det är trasigt, laga det"-kultur, så släng inte bara saker. Det är också därifrån respekten för högkvalitativa föremål kommer. Det är så viktigt att välja tidlösa möbler som är gjorda för att hålla - inte för att kastas bort när nästa trend kommer.

Japandi-stil = en uppskattning av ofullständig skönhet

blue and white oriental plate fixed with gold lines on table with other plates, white table cloth and dried floral decoration centrepiece

Bildkälla: Mineheart

Skandinavisk design är starkt inriktad på funktionalitet och trivsel. Japandi följer dock ett av den japanska designens element mycket nära - wabi-sabi. Wabi-sabi är en kärlek till ofullständig skönhet. Återigen hänvisar det tillbaka till kärleken till att laga trasiga föremål i stället för att köpa nya.

"Japansk design älskar det handgjorda och den naturliga ofullkomligheten. Ett bra exempel är kintsugi, konsten att reparera trasiga föremål med guld.- Andrew Barker (grundare av HomeownerCosts)

På så sätt stöder wabi-sabi också ett hållbart liv och visar en uppskattning för naturen och världen omkring oss. Om du undrar hur du kan införliva wabi-sabi i ditt hem kan du enkelt åstadkomma det! Hemmagjorda och ovanligt formade serviser eller kintsugi-bitar som t.ex. tallriken på bilden ovan ger ditt hem det rustika, hemtrevliga utseendet.

Respekt för naturen och naturliga strukturer

black and white japandi wallpaper in hallway

Muralmålning på bilden: Parallellism

Framför allt är Japandis kärlek till naturen en sann återspegling av vårt nuvarande klimat. Vår växande kärlek till friluftslivet, ett behov av att fly från sociala medier och en önskan att hjälpa vår lidande miljö har fått oss att älska allt som är naturligt och hållbart.

Japandi-stilen har en förkärlek för taktil inredning med en naturlig textur som ger värme och en utomhuskänsla. Sarah Bowen, en brittisk inredningsarkitekt och grundare av Spruce Up, vet exakt vilka material man ska använda när man anpassar sig till denna stils kärlek till naturliga material.

"Skapa värme med naturfibrer och hållbara material. Bambu är förstås typiskt japanskt, medan kvalitetstyger som kashmir och silke ger en touch av skandinavisk hygge.

wooden table and chair with pampass grass vase

Förutom bambu, kashmir och silke erbjuder smycken av rå lera en mycket modern twist på denna trend. Välj en lerskål, en kruka eller ett lampstativ. Inte bara lera, Daniel Javor, vd för Next Luxury, berättar att trä och ull är ett måste.

"Lägg till textur i rummet genom att använda naturliga träslag och textilier. Lägg en vävd matta på golvet. Drapera en ullfilt över soffan eller accentstolen. Placera kuddar av sammet på sittplatserna.

Växter spelar också en viktig roll i Japandi-inredningen. Lövgröna växter som monsteras, spindelväxter eller pärlsträngar är idealiska. Torkade alternativ som t.ex. pampasgräs är också ett bra val.

"Japandi-stilen är starkt beroende av inomhusväxter. Stilen syftar till att föra in de naturliga elementen i ditt hem för att uppnå en utomhuskänsla. Det är värt att notera att du satsar på kvalitet och inte kvantitet för att följa trendens starka Zen-influenser. Placera bara ett par höga och eleganta växter i hörnen men dekorera djärvt. Se till att para ihop din grönska med enkla men eleganta krukor." - Andrew Barker (grundare av HomeownerCosts)

En längtan efter neutrala toner

off white lined marble wallpaper in room with wicker baskets, cold lamp and bamboo chair

Muralmålning på bilden: Marmor Textur Bakgrund

Även om neutrala toner står högt på listan för skandinavisk japansk design, är de också ett populärt val i hela inredningsvärlden.

Både den skandinaviska och den japanska stilen hyllar en kärlek till varma, neutrala toner. Försök att hålla dig till en huvudfärg per rum med alternativa nyanser i din inredning. På så sätt kan du se till att alla färgerna smälter samman och att de inte kontrasterar alls. Jen Stark, grundare av Happy DIY Home, berättar vilka färger du ska fokusera på.

"Japandi-designfärger har neutrala, dämpade toner som beige, taupe, havregrynsgrått och sten. Om du vill införliva denna trend i ditt hem bör du börja med ett färgschema med hög kontrast som innehåller neutrala färger med små inslag av färg.

Om du inte gillar havrefärger är grå och blå toner också perfekta när de kombineras med trämöbler. Dessa nyanser är enkla och minimalistiska, men att kombinera dem med trä tillför värme till dessa kalla toner. Även mörkbruna och olivgröna nyanser passar perfekt i ett japanskt eller skandinaviskt hem. Men det viktigaste tipset är att undvika ljusa vita färger. Detta är alldeles för slående för japansk skandinavisk design.

Har du gillat våra Japandi-stilråd från experterna? Om du vill ha mer kan du ta en titt på våra lugnande orientaliska tapeter.

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €