4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Ekspertråd - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
japanese low table and chair with tatami mats and raw art wallpaper

07/09/2020   POSTET AV

Topp 7 japanske interiørdesign prinsipper

Om vi skulle sammanfatta japansk inredning med ett ord skulle det vara - zen. Den här gamla stilen, känd som "Kanso", är genomsyrad av tusentals år av traditioner och är inte bara lugnande utan också en kulturell representation av den japanska livsstilen. Och med många års erfarenhet, försök och misstag har denna traditionella hemestetik samlat på sig några solida och enkla principer som vi alla bör följa när det gäller inredningen i våra hem.

I den här bloggen kommer vi att utforska de sju viktigaste japanska inredningsprinciperna som finns i japanska hus. Och med hjälp av inredningsexperter kommer vi att förklara hur du kan få dem att fungera i ditt eget hem. Oavsett om du bor i en lägenhet i staden, en stuga på landet eller ett hus från 1970-talet kan alla dra nytta av dessa tips om japansk stil...

1) Vad är ett rum i japansk stil? = Multifunktionellt och flexibelt

En av de viktigaste anledningarna till att människor är förälskade i japansk inredning är att den är en enormt stor rumsförbättrare. Och vem älskar inte att få sitt hem att kännas större och luftigare? Detta beror på att många traditionella japanska hus har öppna vardagsrum.

white and pink oriental house and sakura blossom wallpaper with two white low seats

Muralmålning på bilden: Delikat kinesiskt landskap

Vi älskar öppenheten i loungen ovanför. Inte att förglömma den vackra och traditionella japanska körsbärsblomstapeten.

Jen Stark, grundare av Happy DIY Home, förklarar varför flexibla rum blir allt populärare.

"Med det nuvarande behovet av att minska eller utöka bostäderna för att äldre föräldrar ska kunna vara en del av hushållet kommer multifunktionella rum att bli allt populärare. Ett stort vardagsrum kan fungera som matplats, vardagsrum och sovrum med en futon som kan förvaras i ett skåp under dagen.

stift

Denna populära, rymdförbättrande stil är ett utmärkt alternativ för dig som bor i staden och som förstår hur önskvärt det är med golvyta! Genom att kombinera kök, matplats och vardagsrum till ett stort utrymme får du inte bara extra utrymme att leka med, utan skapar också ett fantastiskt socialt utrymme för dig som värd.

2) Japansk inredning är i samklang med naturen och det naturliga ljuset

Under de senaste månaderna har behovet av att komma mer i samklang med naturen ökat enormt eftersom vi oftare än vi skulle vilja sitter fast inomhus. Uppkomsten av populära kulturer, som t.ex. cottagecore-trenden, för in utomhusmiljön och får oss att känna oss mindre klaustrofobiska i våra egna hem. Cottagecore är dock maximalistiskt och inte populärt bland dem som älskar en ren, minimalistisk look. Svaret? Japansk inredning!

illustrated great tits wallpaper in a white, boho lounge

Muralmålning på bilden: Kungsfåglar på lönngren

Denna gamla, orientaliska stil fokuserar mycket på att ge naturen och ljuset en plats i det japanska hemmet. Detta gör den till ett populärt val för naturälskare. Helen White, Lead Designer och medgrundare av Houseof.com, förklarar en gammal japansk filosofi som är viktig för att förena människor med naturen.

"Shizen-filosofin är en princip som erkänner harmonin mellan människor och natur och är kärnan i många japanska möbeldesignmetoder som ofta använder bambu och ljusa träslag. På grund av denna filosofi använder många formgivare också naturen för att hedra den värld de lever i.

Det finns oändligt många sätt att integrera naturen och ljuset i det japanska hemmet...

Stora fönster för naturligt ljus

För det första är stora fönster och skjutdörrar viktiga för att det naturliga ljuset ska kunna strömma in i rummet.

"Välj stora fönster för att maximera ljuset och kontakten med utomhusmiljön tillsammans med mattor och möbler av naturfiber." - Jen Stark (grundare av Happy DIY Home)

En av huvudanledningarna till att många japaner väljer fönsterluckor av plåt är att de värderar integritet högt. Dessa pappersskärmar eller "Shoji" släpper in ljuset men håller nyfikna ögon borta.

stift

John Linden, inredningsarkitekt i Los Angeles, förklarar mer.

"För att få in det bästa av utomhusmiljön i ditt hem kan du till sist lägga till ett stort fönster eller en skjutbar glasdörr. På så sätt får du utsikt över det naturliga utrymmet utanför din inredning. För att få den bästa skjutbara skärmen eller dörren i japansk stil använder du en glaspanel i en träram.

Naturliga och hållbara fibrer

Alla japanska hem speglar omvärlden och ofta används hållbara material som blandas med naturfibrer.

"Trä, bambu och rotting är material som ofta används för olika inredningsdetaljer. Insatser, väggar, ramar, lofts och skärmgaller är vanligtvis tillverkade av naturligt trä som cypress och röd tall. Trä tillför textur, lugn och förfining till ditt rum."- John Liden (inredningsarkitekt i Los Angeles)

Japanese room with tatami mats and screens

Inredningsdesignern Amira Johnson vet definitivt ett och annat om japansk inredning och dess kärlek till naturen.

Golven är antingen av trä eller grått stenplattor och de flesta väggar är ersatta med skärmar som är täckta med ogenomskinligt papper. Den här designen resulterar i en naturlig färgpalett som är mycket neutral.

Växter och vattenelement

Ett av de vanligaste sätten att integrera utomhusmiljön i hemmet är att använda växter. Men när det gäller att uppnå ett japanskt utseende bör du hålla dig till växter som har ett orientaliskt utseende.

green bonsai tree in terracotta pot

"Växter är också ett bra sätt att lägga till naturen i din japanska inredning. Ett bonsaiträd är ett vanligt inslag i en japansk inspirerad inredning. Du kan också överväga en mängd olika rotade gröna hemväxter. Dumbcanes, aloe vera, palmer och orkidéer är växter som du kan använda. Växterna kan också vara krukväxter eller hängande växter, vilket ger en elegant känsla."- John Liden (inredningsdesigner i Los Angeles)

japanese wave art wallpaper in navy lounge

Muralmålning på bilden: Kanazawa Oki Nami Ura

Det är alltid en bra idé att ta in vattenfunktioner i hemmet för att skapa ett zenrum i hemmet. Om de ser så bra ut utomhus, varför inte ta med dem inomhus också? Förutom fysiska vattenelement är en orientalisk väggmålning med vattentema ett annat sätt att lägga till ett vattenelement i hemmet.

"Vattenfunktioner är också en central del av denna designfilosofi och kan utgöra en fantastisk grund för meditation i hemmet." - Helen White (Lead Designer och medgrundare av Houseof)

3) Minimalism är viktigt i japansk inredning

Den nuvarande japanska designen är erkänd som en av de bästa versionerna av minimalism idag tack vare dess fokus på "Shibui": enkel skönhet, detaljer och kärlek till naturliga material.

"Japanerna uppfattar den enklaste formen av enkelhet som en form av lyx. Moderna, okomplicerade möbler med rena linjer från denna del av världen har ofta en extremt komplicerad konstruktion med komplexa snickerier. Du kan enkelt integrera denna stil i ditt hem genom att använda enkla möbler som undviker grälla, utsmyckade detaljer till förmån för form och funktion."- Helen White (Lead Designer och medgrundare av Houseof).

white and ruby red dragonfly wallpaper in lounge with white cabinet and chair with red cushion

Muralmålning på bilden: Dragonfly tapet

Att rensa upp går hand i hand med ett modernt japanskt hus. Vi behöver bara följa den berömda japanska organisationskonsulten Marie Kondo för att veta det! Joe Flanagan är en mode-, nöjes- och kulturbloggare som bodde i Japan i två år. Han har en stor passion för japansk kultur och förstår minimalism till punkt och pricka.

"En av de viktigaste principerna för japansk inredning är att mindre är mer. Sparsamhet, minimalism, uppskattning av arvegods och traditioner överlever i en unik blandning som anpassar teknik och modernism så att de passar in i en redan etablerad estetik och inte tvärtom.

black and white bamboo wallpaper with white cabinet and black basket

Muralmålning på bilden: Bambu väggmålning

Den japanska minimalismen är estetisk, men framför allt funktionell. Carl Morenikeji, chef för vintagebutiken Scaramanga, förklarar hur den japanska designens enkelhet har påverkat många andra stilar.

"Många stilar påverkas av den minimala estetiken i japansk inredning. Så det är ingen överraskning att denna stil kommer att bli den främsta under 2020. Särskilt med tanke på att det har varit så mycket lugnande minimalism. För oss handlar japansk inredning om vackert utformade funktionella möbler gjorda av naturmaterial med enkla former som origamifalsmönster blandat med organiska dekorativa former och symboler".

4) Hur kan jag omfamna den japanska stilen? = Välj neutrala färger.

De vanligaste färgskalorna i japansk inredning är nära kopplade till naturen och har ett starkt inflytande från naturen.

raw brown, blue and cream abstract art with low table and legless chair in room with tatami mats

Muralmålning på bild:Storm Ahead

"Enkelhet är viktigt när du väljer färgpalett. Titta ut genom fönstren för att se vilka naturliga färgelement du kan använda i ditt hem idag ... Med tanke på den naturliga skönheten i världen utanför innehåller japanska hem vanligtvis enkla färger från naturen. De dominerande färgerna härrör från träelementens bruna färger och även växternas gröna färger.- AmiraJohnson (inredningsarkitekt)

När det gäller inredningen i ett japanskt hus är det viktigare att fokusera på enkelhet och undvika maximalism till varje pris. Håll det enkelt och fokuserat.

"Färgskalan bör vara neutral eller enkel. Träbrunt och grönt från växter är populärt tillsammans med grått från stenplattor."- John Liden (inredningsarkitekt i Los Angeles)

5) Japandi - en vacker blandning av två kulturer

En aspekt av japansk inredning som vi älskar är Japandi - en blandning av japansk och skandinavisk design. Båda är vackert minimalistiska, eleganta och hemtrevliga, så ett äktenskap av båda är en perfekt kombination!

natural wood panel wallpaper in boho style lounge

Muralmålning på bilden: Wood Texture Natural Finish

Här är några tips från inredningsarkitekten Amira Johnson för att uppnå Japandi-looken.

"Japandi kännetecknas av en kärlek till allt som är minimalistiskt och naturligt, skandinavisk betoning på funktion framför form och respekt för skönheten i det ofullkomliga som ärvts från japansk design, och kommer troligen att fortsätta trenden i många år framöver... Du kan krydda det med några handplockade accessoarer som har sitt ursprung i skandinavisk och japansk design, som autentiska tatamimattor, orientaliska gobelänger, ylleöverkast, keramikkrukor och djurhudar...

Mörk läderklädsel kan också ge ett Japandi-rum en bättre stil om den används med måtta. Det gör även vintage och moderna möbler från mitten av århundradet som kan användas för att definiera bakgrunden för kreativa designexperiment med färger, texturer och material.

6) Klassiska japanska föremål för att lägga till autentisk kultur i hemmet

Om du vill satsa stort och ta in autentisk japansk inredning i ditt hem måste du inkludera följande saker i din inredning.

Byt ut dörrar mot norr och mattor mot tatamimattor.

oriental art of a blossom landscape wallpaper in tatami room with low white round seating and table

Muralmålning på bild:Goten Yama Hill Shinagawa

"Ett enkelt sätt att integrera japanska stilelement i ett hem är att byta ut en trädörr mot en Noren-dörr. En Noren (暖簾) är en tygdelare som traditionellt hängs upp mellan rummen. Den kan hängas på väggar, i dörröppningar eller i fönster. Vanligtvis har de en eller flera vertikala slitsar som är skurna från botten till nästan toppen av tyget och som tillåter passage för en person och en halv visning av rummet bortom....Om du vill ha ett annat bra alternativ, välj shoji-skärmar som skiljeväggar för rummen. Det finns inget som säger mer om Japan än dessa väggar som rör sig i papper."-Joe Flanagan (Interiors Blogger)

Ett annat populärt alternativ för att uppnå den perfekta japanska stilen i vardagsrummet är att använda Tatami-mattor. Tatamimattor är ett populärt val för hemmen och inte bara för att öva kampsport på. Även här kan de vikas ihop när de inte behövs och är tillverkade av hållbara naturmaterial som t.ex. vävt mjukt blandsilkehalm.

Futoner, kotatsus och zaisus, oj då!

En Futonsäng har en vadderad madrass som kallas "Shikibuton", ett täcke som kallas "Kakebuton" och en kudde fylld med bönor som kallas "Makura". Futonsängar rullas lätt ihop från golvet när de inte behövs - perfekt för att rensa rummet efter läggdags!

"Ett annat bra alternativ är att välja en upphöjd plattformssäng som liknar en futon. Du kan uppnå detta genom att placera sängen på en upphöjd träplattform med en liten stege på sidan.- Joe Flanagan (Interiörbloggare)

oriental black and white bird mural in white and grey bedroom with futon

Muralmålning på bilden: Träsnitt av fasaner

Om du älskar att ligga i soffan med en filt på vintern behöver du en "Kotatsu". En kotatsu är en stabil möbel i ett vardagsrum i japansk stil. En kotatsu har strukturen av en låg träbordsram som täcks med en futon eller en tjock filt och toppas med en bordsskiva. Under bordet finns en kolbål eller en elektrisk värmare som är inbyggd i bordet. Tänk dig att ligga under all denna värme mitt i vintern. En lycka!

stift

Ett bra komplement till ett kotatsubord är "Zaisu"-stolar som du kan se på bilden ovan. Dessa är ofta precis som vanliga stolar med en vadderad dyna och rygg, men de har inga ben! De är perfekta att sitta på och mysa under ett uppvärmt kotatsubord.

7) Wabi Sabi - att uppskatta skönheten i ofullkomlighet

En viktig faktor i japansk inredning är Wabi Sabi. I stället för att sträva efter fulländning är denna japanska princip osofistikerad och rustik på ett vackert sätt. Vare sig genom ett val av handgjorda prydnadsföremål eller ett rum komplett med Wabi Sabi-inredning kan alla omfamna ofullkomlig skönhet.

terracotta, grey and white rustic plant pots

Bildkälla: Garden Trading

"Det bästa av allt är att japansk vintageinredning innebär Wabi Sabi, den japanska konsten att uppskatta skönheten i den naturligt ofullkomliga världen. Det är en gammal estetisk filosofi som har sina rötter i zenbuddhismen, särskilt i teceremonin, en ritual av renhet och enkelhet där zenmästarna uppskattade skålar som var handgjorda och oregelbundet formade, med ojämn glasyr och små sprickor." - Carl Morenikeji (chef för Scaramanga)

Känner du dig redo att förvandla ditt hem med japansk inredning? Om du har några tips till oss eller har en fråga kan du lämna ett meddelande i kommentarsfältet nedan!

*pinitkod*

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

N.M

21/02/2022

Thank u for this beautiful information. We look forward to more information.

Amy @ Wallsauce

21/02/2022

Hello N.M! Thank you for your comment. Please keep visiting our blog page for more information.

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €