4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Interiørtrender - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
oriental painting of blossom tree, sea, and people living on hill

10/11/2020   POSTET AV

Innredning for å løfte humøret ditt: Interiørdesign og psykisk helse

När nätterna börjar komma och vi tillbringar mer tid inomhus är det viktigt att göra våra hem till våra slott. Hur vi utformar utrymmet runt omkring oss kan ha en dramatisk inverkan på hur vi känner oss, och varje val av tapet eller tyg kan ha betydelse för vårt humör.

Det finns faktiskt ett namn för det - neuroarkitektur. Det är studiet av hur kroppen och hjärnan reagerar på den byggda miljön. I inredningar handlar det om hur du använder former, färger och texturer i varje rum. Det finns en koppling mellan inredning och psykisk hälsa, och genom att förstå sambandet kan vi göra våra hem mycket lyckligare.

Om du lider av säsongsrelaterad affektiv störning (SAD) eller bara har dåligt humör då och då, får du här några inredningstips för att förvandla ditt hem till en glad och hälsosam fristad.

Dynamiska visningar av vilda djur och växter

illustrated jungle and tiger vintage style wallpaper

Muralmålning på bilden: Vackert vild

Ett av de enklaste sätten att höja humöret med hjälp av inredning är att ge ditt hem en känsla av liv. Utställningar med djur och levande saker kan återupprätta en känsla av målmedvetenhet och skapa en koppling till världen utanför... även när du sitter fast inomhus!

Det bästa sättet att komma loss är att ta in vildmarken utanför, inomhus. Vi bör aldrig känna oss instängda i våra hem. Istället kan våra enkla bostäder vara en plats för eskapism lika mycket som en resa till parken.

Den här tropiska tapeten med den vackra vilda tigern är det perfekta exemplet på hur exotiska djur kan få oss att känna oss föryngrade, levande och helt fria.

Glada, stämningshöjande väggfärger

leaf pattern over orange wallpaper in wooden, minimalist dining area

Muralmålning på bilden: Zen Leafage Rust

Det finns mycket att tänka på när det gäller att välja rätt tapetfärg. Är du lätt stressad eller lider du av ångest? Lugnande nyanser som blekblått, pastellrosa och mjukt grönt kan bidra till att lugna dig.

Om ditt humör är dåligt kan livliga och ljusa färger göra susen. När det gäller färgpsykologi och inredning kan färger som gult, orange och rött öka energinivåerna samt känslan av lycka och optimism. Naturligtvis måste de användas på rätt sätt och tillämpas med måtta. Ett litet rum omgivet av rött kan bli för mycket att hantera och gult som är för hårt kommer bara att leda till huvudvärk.

Något ljust men ändå mjukt som den här Zen Leafage Rust tapeten är en fantastisk fondvägg. Och om du är osäker kan du samordna den med neutraliserande grädd- och naturvita nyanser för att få en ljusreflekterande balans.

Krukväxter, krukväxter, krukväxter, krukväxter

room with pink painted walls and green houseplants

Om det finns något man aldrig kan få nog av så är det krukväxter. Dessa vackra skapelser av naturen är inte bara en fröjd att titta på, utan de är också en viktig del av människans grundläggande drivkraft - att vårda och bli vårdad. Krukväxter gör exakt det. De behöver oss för att hålla dem beskurna och vattnade, och i gengäld renar de vår luft och avlägsnar alla dessa otäcka gifter.

Det är ett förhållande som aldrig slutar ge och det är det perfekta sättet att kombinera inredning och mental hälsa. Men du behöver inte bara hålla dig till levande växter om du bara tycker om att titta på dem. Konstgjorda och torkade växter kommer att bli en stor inredningstrend 2021, och de kan ge liv och själ till ditt hem på ett liknande sätt.

Det finns inget som hindrar dig från att skapa en inomhusträdgård med tapeter med djungeltema. Botaniska växter finns överallt just nu och var är det bättre än på våra väggar att skapa en stilfullt trendig helgedom till Moder Natur?

Mjuka geometriska mönster

circular patterns in pastel shades wallpaper in purple and grey lounge

Muralmålning på bild: Harmonis Waves

Enligt neuroarkitekturen finns det fem pelare i hemdesignen. En av dessa har att göra med inlärning och minne, och formerna kan direkt påverka hur vi tar till oss information. Mönster kan vara stimulerande, lugnande och spännande, men en mjuk geometri är bäst om du vill skapa ett avkopplande rum.

Mönsterigenkänning är en förutsättning för inlärning och upprepning är en del av människans behov av ordning och reda. Det är därför som tryck och mönster är populära i alla viktiga subkulturer. Oavsett om du är beroende av tryck på catwalken eller om du bara inte kan få nog av de senaste tapetmönstren, är geos ett utmärkt sätt att hylla stabilitet, harmoni och symmetri.

Avrundade möbler med släta kanter

round styled grey chair with black canvas painting behind it

På samma sätt som mjuka geometriska tapetmönster kan ge enhetlighet och lugn, kan möbler med mjuka kanter (snarare än hårda fyrkantiga kanter) hjälpa oss att känna oss bekväma. Visste du att det faktiskt finns en stor mängd vetenskap bakom detta också? Vår hjärna är betingad att betrakta vassa föremål som skadliga. I verkligheten ser vi detta i praktiken varje dag (tänk på försiktiga mödrar som skyddar möbler mot barn i hörnen).

Så om du undrar varför en elliptisk stol med rundade träben får dig att le, är det dina naturliga instinkter som spelar in. Avrundade möbler ger en vänlig och tillgänglig känsla, och kurvor är behagliga för ögat.

Färgglada konstverk och väggmålningar

japanese painting of people on mountain top with blossom tree and ocean wallpaper in room with a single wooden chair

Muralmålning på bild:Goten Yama Hill Shinagawa

Det har varit en lång tid att vänta, men konstens helande kraft har äntligen dokumenterats. Hjärnforskning (bland annat från Harvard och Mayo Clinic) bekräftar nu att konsten har en positiv effekt på det mentala välbefinnandet. Så om du älskar en målning eller två, håll dig inte tillbaka med ditt hemgalleri.

Rörelse är dock lika viktigt. Det beror på att en förändring i miljön kan bidra till att förbättra ditt humör. Så att hålla din inredning från att bli stillastående är nyckeln till att anpassa god mental hälsa och inredningsdesign till varandra. Att byta ut dina konstutskrifter eller installera en ny konstmålning kan få dig att känna dig som en helt ny person.

Vi har ett komplett bibliotek med klassisk konst, men en trend att hålla koll på just nu är orientalisk konst, med fantastiska väggmålningar som Goten Yama Hill Shinagawa, som är helt i ropet.

Dina favoritböcker och prydnadsföremål

wooden book shelves holding books, photographs and trinkets

Om du vill känna dig lycklig hemma måste du göra det till ditt hem. Ett personligt utrymme bör innehålla alla de saker som får dig att le. Böcker som du älskar att läsa om och om igen, souvenirer (snygga sådana) från dina resor, fotografier av nära och kära och dekorativa föremål som får ditt hjärta att sjunga.

Naturligtvis måste det finnas en balans mellan saker och skräp. Så välj dina föremål med omsorg. Poeten och textildesignern William Morris sa en gång: "Ha inget i ditt hus som du inte vet är användbart eller som du inte tror är vackert." Om det inte är något av detta förtjänar det förmodligen inte att visas upp.

Om du vill ha en enkel bokhylla som inte tar upp värdefullt utrymme i ditt hem kan du ta en titt på vår kollektion med bokhylletapeter.

Vi hoppas att du gillade vårt inlägg om inredning och psykisk hälsa! Låt oss veta i kommentarerna vilken typ av inredning som gör dig glad och frisk. Och glöm inte att dela det här med någon du känner som kan tycka att neuroarkitektur och humörlyftande designtips kan vara till hjälp...

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €