4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Ekspertråd - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
sunny birch tree woodland wall mural in lounge with l-shaped sofa

28/02/2020   POSTET AV

Ekspertideer for å dekorere stuen din

När vi väl har bestämt oss för ett färgschema är det relativt enkelt att hitta inredning och tillbehör till vardagsrummet. Vi kan ha roligt att leta efter bord, vaser eller gardiner som passar ihop i perfekt harmoni.

En av de viktigaste, men ändå svåraste faktorerna är hur vi organiserar rummets utformning. Varje hem är unikt och varje vardagsrum är därför annorlunda, vilket gör det svårt att veta var soffan, tv:n och soffbordet ska placeras... Det är svårt att veta vad som ska placeras var, oavsett om vardagsrummet är långt och smalt, mörkt och stämningsfullt, litet eller enormt stort.

Var inte rädd. Vi har fått ta del av en fantastisk grupp inredningsarkitekter som gärna har gett oss sina expertråd. Läs vidare för att ta del av våra expertidéer för att inreda ditt vardagsrum och använda ditt utrymme till sin fulla potential.

Det mörka vardagsrummet

colourful circle art wallpaper in white and grey lounge

Tyvärr har en del av oss ett vardagsrum med mycket lite ljus. Detta beror antingen på var i huset rummet är placerat, att det saknas fönster eller att fönsterytan är mindre än genomsnittet. På grund av detta kan stämningen i rummet bli ganska dyster. I stället för att dra oss tillbaka till vardagsrummet för att koppla av och varva ner undviker vi det som pesten.

Nyckeln till att inreda ett mörkt vardagsrum är valet av inredning. Färg och nyanser är avgörande. Inredningsarkitekt Jeneva Aaron från The HouseWire ger oss sina expertråd för att få ett mörkt rum att kännas större och ljusare.

"Ju ljusare ett rum är, desto större känns det. Ju mörkare ett rum är, desto mindre känns det. Om du har mörka väggar ska du skaffa ljusa möbler för att undvika att rummet känns för litet. De kommer att kontrastera den stämningsfulla kvaliteten på väggarna och få rummet att kännas rymligare."

Inredningsarkitekt Gina berättar om ljusets betydelse och om användningen av starka färger på väggarna, och om att välja en lätt skuggad inredning.

"I ett mörkare utrymme skulle jag välja en mjuk belysning. LED-lampor är ett utmärkt sätt att lysa upp mörka hörn och bokhyllor. Jag skulle också välja en djärv färg för en väggmålning och placera den på väggen som du ser när du kommer in."

Idéer för att inreda ett vardagsrum i ett stort vardagsrum

large lounge with grey and natural wooden furniture

Bildkälla: Starr Homes Via Pinterest

Jag är säker på att de flesta av oss skulle bli extatiska om vi hade ett hem med ett enormt vardagsrum. Men det kan faktiskt vara en enorm uppgift att ordna möblerna på ett lämpligt sätt för att få utrymmet att kännas mysigt snarare än kallt och tomt. Jeneva Aaron ger några bra tips om strategisk möbelplacering.

"Placera tre soffor som tre väggar i en låda i mitten av rummet. Två av sofforna ska vara vända mot varandra. På så sätt fungerar sofforna som "väggar" som delar upp rummet."

Det fina med att ha ett stort vardagsrum är att du har stora väggytor som längtar efter att täckas med fantastisk konst. Vi tror att konstnärliga, djärva och vackra väggmålningar skulle förvandla varje vardagsrum och skapa en bländande fokuspunkt. Jeneva Aaron berättar mer...

"På den största väggen ska du hänga en stor målning eller ett fotografi. Leta efter något abstrakt som känns som om det kommer mot dig. På så sätt känns det som om väggen rör sig inåt, vilket gör att rummet känns lite mindre och mysigare."

natural and dark geode effect mural in neutral lounge

För att skapa en ännu mer hemtrevlig känsla i ett stort vardagsrum kan tillbehör spela en stor roll.

"Jag skulle välja fler växter i större utrymmen eftersom de kan dra till sig ögonen. Jag skulle också lägga ut mattor och kuddar i rummet för att ge det en mysigare känsla." - Gina

Den smala loungen

Idéer för att inreda ett vardagsrum kan ibland vara svårt om du har ett smalt vardagsrum. Det är svårt att bestämma sig för var soffan ska placeras för att skapa rummets centrala punkt.

Jeneva Aaron har några bra råd om hur man kan avleda ögat från rummets långa och smala form.

"Din instinkt kanske är att trycka alla möbler mot väggarna, men gör inte det. Placera i stället soffan och stolarna i mitten av rummet. Montera tv:n mot väggen, men dra soffan mot väggen."

I rummet nedan har kunden @katiedoesthings placerat sitt vardagsrum perfekt i mitten av sitt smala vardagsrum och det har genast förbättrat rummets rymd.

green desert landscape mural in green lounge

Jeneva berättar också hur väggkonst kan få ett smalt vardagsrum att kännas mer fyrkantigt och mindre rektangulärt.

"Om du installerar en väggmålning i ett smalt vardagsrum, undvik att placera den längst bort i korridoren. Det kommer bara att få rummet att kännas längre och mer besvärligt. Montera den i stället bakom soffan."

När du har ett smalt vardagsrum kan det bli svårt att visa upp dina mest värdefulla föremål eftersom du inte vill ta upp mer av golvytan. Det är här strategiska hyllor kan komma till nytta.

"Jag skulle välja tunnare hyllor och placera dem högre upp för att förlänga rummet." - Gina

Öppna lägenheter idéer för att inreda ett vardagsrum

green leafy wallpaper in open plan white lounge

Eftersom jag själv har bott i en lägenhet med öppen planlösning kan det vara en utmaning att försöka dela upp vardagsrummen. En av fördelarna med en lägenhet med öppen planlösning är när gäster kommer över. Medan de kopplar av i soffan kan du fortfarande prata med dem medan du lagar mat. Men man längtar också efter att få stänga en dörr bakom sig och få lite "du-tid".

Jeneva Aaron visar fantastiska sätt att skapa avgränsningar i en öppen lägenhet för att återfå lite av den avskildhet som du kanske längtar efter.

"Nyckeln till att leva med en öppen planlösning är att lägga till avgränsningar... Genom att sätta in några stora bokhyllor mellan vardagsrummet och matsalen kan du få varje område att kännas som ett eget rum. Du kan till och med lägga till tapeter eller en väggmålning som går att skala och klistra på baksidan av hyllan för att ytterligare definiera utrymmet."

see through box shelving in open plan apartment

Bildkälla: Det är en av de bästa bilderna som finns på nätet.

Det lilla vardagsrummet

Ett av de enklaste sätten att få ett litet rum att verka större är att installera en fondvägg eller speglar för att förlänga rummet. Vackra landskapsmålningar, som sjöutsikt, bergstoppar och tropiska stränder skapar alla en illusion av mer utrymme och får rummet att verka mycket djupare.

Det är också viktigt att välja möbler med omsorg för att utnyttja utrymmet på rätt sätt. Det är här som multifunktionella möbler verkligen kan komma in i bilden.

"Ett soffbord med lyftbar topp fungerar till exempel inte bara som ett bord utan erbjuder också extra förvaringsutrymme. Du kan gömma böcker, dvd-skivor och till och med extra filtar inuti." - Jeneva Aaron

abstract white, gold and black wallpaper in boho small lounge

En annan viktig faktor är hur mycket inredning du väljer för rummets utformning. Även om du väljer en kudde för mycket kan du få ett rum att kännas trångt. Så håll dig till minimalismen för att få ett rörigt och avkopplande vardagsrum.

"I ett mindre rum skulle jag alltid välja mindre och mindre möbler. En tvåsitsig och en stol i stället för en stor hörnsoffa. Om du väljer att ha en fondvägg skulle jag placera den på samma sida som dörren och hålla resten av färgskalan ljus för att få rummet att se större ut." - Gina

Har du ett litet vardagsrum och älskar mörka färger, men är orolig för att rummet ska verka mycket mindre om du har mörka väggar? Genom att installera en mörk fondvägg, till exempel en väggmålning med en natthimmel, kan du lägga till djupa nyanser utan att rummet blir helt mörkt.

"En nattlig scen eller ett mönster från yttre rymden ger rummet lite djup samtidigt som du håller dig till ditt tema." - Jeneva Aaron

small living room with night sky wallpaper

L-formad soffa eller lounge

När det gäller L-formade soffor behöver du inte känna att du måste trycka in soffan i ett hörn av rummet. Lämna istället en lucka bakom soffan för att skapa en korridor runt baksidan av den. Detta kommer att förbättra flödet i rummet där du enkelt kan ta dig från den ena sidan av rummet till den andra utan att behöva göra en shimmy runt soffbordet.

sun drenched birch forest in trendy lounge with l-shaped sofa'

Placera ett soffbord i ena änden av din L-formade soffa, som kan misstas för att vara en förlängning av soffan. Det metalliska rektangulära bordet i det här rummet är bra eftersom det har samma djup som soffan. Det sticker inte ut bredare och tar därför inte upp lika mycket utrymme.

För er som har ett L-format vardagsrum behöver ni inte vara ledsna: ni har två rum i ett! Inredningsarkitekten Fairouz har en utmärkt idé för att utnyttja ett L-format rum till sin fulla potential...

"För ett L-format vardagsrum: två olika områden existerar naturligt tillsammans i den här typen av rum. Därför kan du använda dem som vardagsrum och matsal eller som vardagsrum och kontor."

Känner du dig mer förberedd med dessa expertidéer för att inreda ditt vardagsrum? Låt oss veta vilka råd som var mest användbara för dig eller om du har några av dina egna bästa tips att dela med dig av. Lämna helt enkelt en kommentar i kommentarsfältet nedan.

*pinitkod*

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Steve

07/09/2020

A good article, thank you! 

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $
New Zealand $
Canada $
Norge Kr
Danmark Kr
Portugal €
Europa €
Spania €
Finland €
Sverige Kr
Frankrike €
UAE $
Tyskland €
Storbritannia £
Italia €
Forente Stater $
Nederland €