4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Annen - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
light blue floral wallpaper in simple bedroom

10/05/2022   POSTET AV

Fargeterapi Hjemmetips for å forbedre mental helse

Med tanke på veckan för medvetenhet om psykisk hälsa 2022 tittar vi på färgterapi och hur den kan förbättra din psykiska hälsa i hemmet. Färgterapi, även känd som kromoterapi, använder fördelarna med färger och nyanser för att förbättra det mentala välbefinnandet. I princip använder färgterapi energin i varje ton för att förbättra en rad olika mentala hälsoproblem. Dessa kan variera från depression och ångest till bristande självförtroende och till och med sömnlöshet.

I den här artikeln tar vi upp fördelarna med varje färg och var du kan använda dem i ditt hem. Det finns många sätt att använda färg för att förbättra ditt mentala välbefinnande i hemmet, från de glädjestimulerande effekterna av orange till de lugnande effekterna av blått.

Orange för att stimulera glädje

orange painted birch trees in orange living room

Muralmålning på bilden: Fall Birches

Apelsin sägs balansera glädjen, så det är perfekt för alla som känner sig nere. Så för dem som vill förbli optimistiska är orange färgen att välja. Eller om du står inför svåra beslut sägs orange ge dig visdom, vilket gör det till ett bra färgval för ett hemmakontor.

Precis som en vacker solnedgång bör orange främst användas för att hjälpa dig att jaga bort sorg och ge dig värme och tillfredsställelse. Det är bara att omfamna orange i ett rum som du tillbringar mycket tid i. Det kan vara köket, hemmakontoret eller till och med vardagsrummet.

Lila för att inspirera till kreativitet

purple dark floral and bird wallpaper in home office

Muralmålning på foto: Heron Habitat

Lila är den perfekta nyansen för ett hemmakontor eftersom den stimulerar känslor av inspiration, lugn och kreativitet. Allt är tre faktorer som behövs i de flesta yrkesroller!

Dessutom är indigotoner bra för fysiska problem med näsa, öron och ögon och kan hjälpa till att slappna av i nervsystemet och musklerna. Är du osäker på vilken färg du ska använda i ditt meditations-/yogarum? Lila är ditt svar för alla dessa välgörande egenskaper.

Gult för att skapa självförtroende och lycka

light grey and yellow watercolour effect wallpaper with grey couch

Muralmålning på bilden: Grå och senap akvarell

En annan perfekt nyans för lycka och självförtroende är gul. Så om du inte kan ta dig ur en mörk period kan det hjälpa att dekorera ditt hem eller helt enkelt bära en gul t-shirt.

Gult ger klarhet, vilket kan hjälpa dig att ta dig igenom alla dina negativa tankar och lyfta fram det positiva i ditt liv. Därför är denna nyans idealisk för någon som står inför en svår tid i sitt liv eller för dem som har mötts av en ny utmaning.

Förutom att hjälpa till med den mentala hälsan är gul kopplad till huden och vävnaderna, särskilt matsmältnings- och nervsystemet. Den kan också användas för att behandla astma, bronkit och hjälpa till med hudproblem.

Grönt för att jorda dig och motverka ångest

colour therapy green mountain wallpaper with white bed

Muralmålning på bilden: Emerald Hills

Vill du känna dig jordad? Då är grönt den rätta färgen att välja. Livet kan ibland vara extremt hektiskt. För att hjälpa till kan du välja gröna omgivningar för att känna dig jordnära. Grön färg, som återspeglar skogar, gräs och löv, kan motverka ångest och främja balans, harmoni och självkärlek.

Det är därför som skogsbad har blivit ett mycket rekommenderat botemedel för dem som upplever stress. Genom att omge dig själv i en grön miljö tillåter du dig själv att helt enkelt "vara". Detta bidrar till positiv mindfulness, stressreducering och kan till och med öka immunitetsnivåerna.

Röd för att ge ny energi

orange and red vintage floral wallpaper with red leather couch

Muralmålning på bilden: Sunset Flowers

Röd är färgen du ska välja om du vill komma upp och gå! Röd är perfekt för dig som saknar fysisk energi, mod och självförtroende och ger dig kraft att ta tag i livet med båda händerna.

Röd kan vara till hjälp för dem som behöver en boost av självförtroende. Perfekt för dem som vill be om nästa löneförhöjning, berätta för någon hur de känner sig eller helt enkelt hjälpa till att fatta vardagliga beslut. Röda toner är också kopplade till blod, andning och cirkulation och tros höja pulsen något och påskynda andningen också. Detta gäller särskilt med färgat ljus där rött får hjärtat att slå snabbare.

Eftersom den röda färgen är full av energi rekommenderar vi att du använder den i sällskapliga utrymmen som vardagsrum eller kök. Med röda toner i rummet kommer dina gäster att känna sig redo för lite kul!

Blått för att lugna och läka smärta

floral blue wallpaper in blue colour therapy styled bedroom

Muralmålning på bilden: Bountiful Blue Fields

Om du lider av depression, stress eller till och med smärta är blått en bra färg att välja. Detta beror på att blått är en avslappnande nyans som reflekterar havet och himlen. Den uppmuntrar en känsla av lugn och hjälper till att rensa upp i ett upptaget sinne. Förutom att förbättra den mentala hälsan sägs det att blått kan hjälpa till att behandla mag- och muskelsmärtor samt förkylningar, spänningar, stress och huvudvärk. Inte bara detta, utan blått kan också vara en välsignelse för dem som lider av sömnlöshet. Den sägs vara en lugnande färg och kan därför vara till hjälp för alla som lider av sömnstörningar.

På grund av den lugnande effekten av blått rekommenderar vi att du använder det i ett sovrum. Det är perfekt för att använda i ett avslappnande sovrum eller för att få familj och vänner att känna sig zen i ditt gästrum.

Rosa för ömhet och medkänsla

green palm leaves on pink background wallpaper in bathroom styled with colour therapy

Muralmålning på bilden: Pink Jungle

En färg som är perfekt för självkärlek är rosa. Denna nyans är ett tecken på kärlek och medkänsla, vilket är anledningen till att rosa blommor ofta väljs för att ge till någon du älskar.

För att se till att du främjar din egen självkärlek kan du använda rosa i din livsstil. Detta kommer att påminna dig själv om hur viktigt det är att vara medkännande och snäll, inte bara mot andra utan även mot dig själv. Därför är rosa perfekt för dem som är extremt självkritiska. Det är en kärleksfull färg som påminner dig om att behandla dig själv precis som du skulle behandla din bästa vän.

Även om färgerna har starka associationer är det viktigt att lita på din egen färgintuition. De nyanser som du tycker är bäst är de färger som du behöver för att bota dina personliga behov. Det kan vara så enkelt som att välja de nyanser du älskar eftersom de får dig att må bra.

Låt oss veta vilken färg du tycker är bäst om genom att lämna en kommentar nedan.

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €