4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Annen - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
Electic interiors showing a bedroom with a bright wallpaper mural and bright yellow accessories

27/01/2023   POSTET AV

Eklektisk interiør - En guide til en unik stil

Termen "eklektisk" kommer från det grekiska ordet "eklektikos" som betyder "välja det bästa" eller "välja ut, välja" - vilket är anledningen till att begreppet har anammats av inredningsvärlden. Eklektiska inredningar kombinerar en mängd olika perioder och stilar. De smälter sedan samman med hjälp av färg och textur.

Varje konstform, från mode till arkitektur, har sin egen terminologi. Inom inredningsdesign är några vanliga termer bondgårdsstil, minimalistisk stil, gotisk stil och modern viktoriansk stil. Att avvika från vanliga stilar innebär att man går in i den eklektiska stilens värld. De är ett fantastiskt sätt att uttrycka din individuella kreativitet. Den är inte bunden av regler eller struktur, utan är ett uttryck för ren kreativitet.

Är du attraherad av den distinkta och individualiserade stilen i eklektisk inredning? Fortsätt då att läsa när vi guidar dig genom den eklektiska stilen...

Välj kontrasterande färgpaletter

Dark bedroom with varying colours of bedsheets with a blue wall

Bildkälla: tfdairies.com via Pinterest

Eklektiska inredningar är stolta över en mängd olika färger. Oavsett om de är matchande, kontrasterande, ljusa eller dämpade. Det är blandningen som skapar den eklektiska stilen. Eftersom ditt sovrum är ditt mest personliga utrymme är det lätt att förvandla det till ett individuellt skådespel som bygger helt och hållet på din kreativitet.

När du inreder ditt sovrum ska du komma ihåg att inte lämna något exponerat. Med detta menar vi saker som sängstomme, tavelramar etc. Ett bra sätt att göra detta är att måla din sängstomme eller dina möbler i samma färg som din fondvägg, eller i en mörk eller ljusare nyans.

Ta tillvara på flera olika texturer

Eclectic interiors showing a living room with botanical plants, a blue ceiling and wooden flooring

Bildkälla: eclectictwist.com via Pinterest

Ett bra sätt att omfamna eklekticism är inte bara genom färg utan genom en blandning av lager och texturer. Tänk sammet, trä, rotting och till och med lövverk! Eklektisk inredning är mer än bara ett rörigt rum, tänk mer ' organiserad röra' Det är möjligt att omfamna en myriad av texturer och få dem att fungera i ditt rum.

Om det är skrämmande för dig att ta steget till eklektisk design är ett bra sätt att balansera detta genom att hålla dig till material i samma toner. Det hjälper dig att lättare komma in i den unika stilen, samtidigt som du låter din individualitet lysa. Naturligt trä och dämpade toner skulle vara en perfekt kombination.

Precis som i rummet ovan är huvudtemat blått med botaniska inslag. Som du kan se är rummet inte överdrivet ljust eller rörigt, även om det är uppbyggt med många texturer och lager. Detta beror på att färgschemat är dämpat eller mjukt.

Eklektisk inredning kräver engagemang!

Kitchen interior with a green wall, brass wall art, and excessive ornaments

Bildkälla: roomssolutions.com via Pinterest

Om du vill att din stil ska fungera är det viktigt att du satsar på en eklektisk inredning. Vi är säkra på att du har hört uttrycket "go big or go home" - det borde vara en slogan för eklektisk design! Ja, denna speciella stil uppmuntrar dig att samarbeta med en mängd olika färger, texturer och delar, men du måste omfamna den helt och hållet.

Föreställ dig att du går in i någons vardagsrum eller till och med i ett café eller en restaurang och bara ser en ljuslila vägg och några gula eller rosa föremål som är utspridda överallt - det skulle inte se bra ut. En eklektisk inredning kräver ett helhjärtat engagemang. Det är ett befriande, verkligt kreativt företag som väntar med öppna armar och väntar på att du ska ge dig helt och hållet hän åt det.

Mörka färger är alltid välkomna.

Dark green and teal bedroom with a black fireplace and mustard bedsheets

Bildkälla: thegirlwiththegreensofa via Pinterest

En vanlig missuppfattning om eklektisk inredning är att den måste vara ljus. Detta är inte nödvändigtvis sant. Dämpade eller till och med mörka färger kan fortfarande användas för att skapa en eklektisk stil, men sättet att göra det är att använda varierande färger. Detta medium är också utmärkt för personer som inte vill måla en hel vägg i en ljus färg eller ha alltför kraftiga tapeter.

Om du föredrar tapeter framför färg kan du välja en tapet med ett kraftigt mönster. Detta kommer att fungera som ryggraden i din stil. Välj ut vissa färger i tapeten och använd dem i resten av din inredning. Välj sedan en kontrasterande färg för att öka din eklektiska känsla. Senapsgult är det perfekta kontrastvalet för ett rum med blått eller kungsgrönttema.

Små utrymmen kan också vara eklektiska

Colourful wallpaper mural of speckled texture with white panels, a light blue sofa and pink cushions

Väggmålning i foto: Burst of Joy

Eklektisk inredning är inte begränsad till stora eller öppna utrymmen. Ett mindre sovrum eller ett kompakt vardagsrum har lika mycket rätt att vara en del av denna underbara designstil! Det bästa sättet att arbeta med ditt lilla utrymme är att förlita sig på placeringen av färgerna. Om du har ett litet sovrum, vardagsrum eller kök och inte vill minska dem med alltför många möbler eller andra föremål, är det en perfekt lösning att välja en livlig tapet och kontrasterande möbler.

När du väljer tapet, välj något med ett unikt mönster, som till exempel den ovan beskrivna "splatter"-effekten. Välj färgglada möbler, som en liten soffa eller en läsfåtölj, i en färgkomposition som är motsatt till tapeten. Pynta möblerna med kontrasterande färger eller välj en färg som finns i tapeten, men i en annan ton.

Blandningen av varmrosa och blushrosa accessoarer på sittplatsen ovan är ett perfekt exempel på hur man kan utnyttja färgplacering. Nu har ditt lilla utrymme tagit ett stort steg mot eklekticism.

Färgklickar är perfekta för eklektiska interiörer

Bare red brick walls in a kitchen with light blue cupboards and a pine dining table

Bildkälla: apartmenttherapy.com via Pinterest

Ibland kan det vara svårt att välja en utgångspunkt när det gäller eklektisk inredning. Särskilt om du bor i en lägenhet eller en byggnad där det är lite svårt att dekorera väggarna. Ett sätt att kringgå detta är att studera rummet och välja ut viktiga inslag som du kan lägga till färg. Tänk på skåp, hyllor och till och med tidstypiska detaljer. På så sätt kan du ge rummet färgklickar - perfekt för den eklektiska atmosfären.

Om du fokuserar på köket kan du välja och kombinera ovanliga färger, till exempel ljusa blå eller lila färger till skåpen, men måla alla bjälkar gula eller orange. Slutligen kan du använda dina accessoarer för att slutföra din eklektiska stil. Det kan du göra genom att välja färgade glasbehållare och hyllor med allt från praktiska till dekorativa föremål. Till och med tapeter som är gjorda av hängande kastruller kan vara ett bra sätt att hålla din funkiga inredning levande.

Om du älskar färg ska du inte hålla dig tillbaka!

Eclectic interiors of a bedroom with a bright and colourful wall mural and bright yellow accessories

Väggmålning i fotot: Crazy Rainbow

En för de färgglada! Eklektiska interiörer är mycket mångsidiga och kan skapas på vilket sätt som helst. Om du föredrar mörkare toner, varsågod! Älskar du intressanta möbler? Fyll dina stövlar! Och om du älskar ljusa, livliga färgställningar, håll dig inte tillbaka! Ett perfekt ställe att börja din eklektiska resa på är väggarna. Föreställ dig dem som en stor duk som väntar på att du ska släppa loss din kreativitet.

Om du gillar att kladda kan du måla häftiga mönster direkt på väggarna eller välja en livlig tapetmålning. Tapetväggar är snabba och enkla att installera, och det finns ett stort utbud av färgglada mönster och mönster som bara väntar på att upptäckas i vår kollektion! Vi älskar särskilt den här djärva designen från Studio Arterie.

Den stora mängden färger i en slående konstnärlig design är eklektisk i sin egen rätt! Genom att framhäva resten av sovrumsinredningen med ljusa färger, som gult och rosa som i den här slående tapeten, kan du skapa en vacker eklektisk inredning.

Vi tror att det är säkert att säga att eklektisk inredning är ett fantastiskt sätt att förbättra din inredning. Kommer du att försöka dig på den eklektiska stilen? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $
New Zealand $
Canada $
Norge Kr
Danmark Kr
Portugal €
Europa €
Spania €
Finland €
Sverige Kr
Frankrike €
UAE $
Tyskland €
Storbritannia £
Italia €
Forente Stater $
Nederland €