4.9 / 5.0

Skreddersydde veggmalerier

Rask GRATIS levering*

Interiørtrender - Wallsauce-bloggen

AlleInteriørtrenderHvordanEkte hjemEkspertrådIntervjuerAnnen
TwitterPinterestInstagramHouzzFacebookYouTube
alphonse mucha illustration of a party wallpaper

17/05/2022   POSTET AV

Flytt over Art Deco... Art Nouveau Bakgrunn er her

Denna mycket dekorativa konstgenre, som var framträdande i Europa och USA från omkring 1890 fram till första världskriget, håller på att göra comeback. Art nouveau inspireras av internationell konst och arkitektur (särskilt de linjära mönstren i japanska ukiyo-e-tryck) och är en hyllning till den visuella kulturen över hela världen.

Den kännetecknas ofta av långa, flytande linjer och organiska former, och några av de mest kända konstnärerna som använde sig av denna stil var Gustav Klimt, Alphonse Mucha, Paul Gauguin och Henri de Toulouse-Lautrec.

I dag väcker det nytt intresse och heminredningen flyttar sig från ren minimalism till "mer är mer" - där ingen mängd färg, mönster eller blommig fraktalkonfiguration är för mycket att hantera.

Kanske har denna bortglömda stil, som kanske har fått en ny impuls av den andra definierande konströrelsen under 1900-talet - art deco - fått en stund i rampljuset igen. Om du gillar tanken på att ge ditt hem lite extra stil, så är det här de art nouveau-papper som du bör ha i åtanke just nu.

Art nouveau tapetpaneler för det perfekta lyckliga mediet

pastel toned Alphonse inspired wallpaper in bedroom

Muralmålning på bilden: Dagens tider, 1899

Har du hört talas om happy-medium-design? Om inte är det en stil som definitivt är värd att lära känna. Det är ett koncept som ligger mitt emellan minimalism och maximalism och ger dig i princip det bästa av båda världarna. Ofta med djärva juxtapositioner tar happy-medium-designen lite från båda koncepten för att skapa stilkontraster som fascinerar ögat.

Den här pastellfärgade väggmålningen Times of the Day, 1899 är det perfekta sättet att lägga till element av jugendstil i ditt hem utan att göra för stora åtaganden. De rena linjerna och de enhetliga panelerna skapar ordning runt de genomarbetade designerna, samtidigt som de förvandlar en annars minimalistisk duk till något som är lite mer intressant att titta på.

Romantiska naturinspirerade art nouveau-silhuetter

purple art nouveau wallpaper in living room

Muralmålning på bilden: Bild: Dragonflies Dance of the Dragonflies

Rebecca Johnstone, även känd som Dainty Dora, är en konstnär som hämtar influenser från svunna tider. Hennes ytmönster, tryck och illustrativa mönster är inspirerade av vintagestilar och hennes kärlek till jugendrörelsen.

Genom att kombinera linjära mönster och silhuetter från naturen med nostalgiska färger från 1900-talet skapar hon unika mönster som är eleganta och romantiska. Många av hennes väggmålningar fångar blommor, fjärilar och trollsländor, som den här tapeten Dance of the Dragonflies.

Maximalistiska mönster som bevisar att mer är mer

dark william morris wallpaper in bedroom

Muralmålning på bilden: Snakeshead muralmålning

Maximalism och jugendstil går hand i hand. Medan jugendstilen kan vara dämpad och dyster när det gäller färger, är formerna intrikata. Till exempel har många art nouveau-målningar och konstverk Greenery-Yallery-estetiken - som visade en målares förkärlek för subtila, sekundära färger.

Men när det gäller mönster är mer definitivt mer. Och den allmänna regeln är att ingenting är för nyttobaserat för att förskönas. Detta var definitivt fallet för William Morris, som var en viktig del av art nouveau-rörelsen och mycket av hans verk avbildade den viktorianska tidens typiska stilar.

Den här väggmålningen med ormhuvudet är det perfekta exemplet på hur art nouveau kan användas på ett maximalistiskt sätt och skapa en huvudfokuspunkt i vilket rum som helst.

Art nouveau tapet med kvinnlig symbolik

alphonse party illustration art nouveau wallpaper in living area

Muralmålning på bilden: Amants, 1895

Alphonse Mucha var en bohemisk och tjeckisk målare som bodde i Paris under Art Nouveau-rörelsen och han var mest känd för att skapa stiliserade och mycket dekorativa affischer. Hans affischer var ofta avsedda för teater och reklam och många av dem hade hans favoritmotiv, den franska skådespelerskan Sarah Bernhardt, som motiv.

Den här gamla tapetmålningen från Amants 1895 fångar Muchas kvinnliga symbolik, som återspeglades i mycket av hans konst och gjorde honom till en internationell stjärna. Muchas teateraffischer, som varvas med blommönster och böjda linjer, kombinerade feminism med den typ av konst som var på modet vid den tiden.

Art nouveau tapeter möter Victoriana

green toned art nouveau wallpaper in home office

Muralmålning på bilden: Nouveau Country

Under de senaste åren har botaniska tapeter blivit allt populärare, eftersom växter (levande eller andra) är en stor trend i heminredningen. Det är därför logiskt att vi går tillbaka till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att se tillbaka på denna mycket dekorativa trend.

Art nouveau-tapeter har nästan alltid naturen som tema på något sätt. De fraktaler som används och de former som bildar de strukturerade mönstren i jugendkonstverken är lätta att känna igen och det är detta som ger en känsla av komfort.

Den här väggmålningen Nouveau Country kombinerar lantliga blommor och lugnande färger med inslag från den viktorianska och postviktorianska eran för att skapa något som är lätt att se. Samtidigt är den helt unik, vilket gör den perfekt som en framstående botanisk fondvägg.

Alphonse Muchas kalenderillustrationer

vintage woman illustration wall mural in hallway

Muralmålning på bilden: Kalenderillustration, 1896

Kalenderillustrationer var en annan specialitet för den tjeckiske konstnären Alphonse Mucha. Den här väggmålningen hyllar kvinnlig symbolik och kännetecknas av de fina, virvlande linjerna och blommorna.

Alphonse Mucha var känd för att stödja de emanciperade kvinnornas framväxt i Paris (ofta genom att avbilda dem med obehindrat uttryck och med kontroversiella handlingar som att röka) och gjorde kvinnorna till centrum för sitt arbete.

Många av hans väggmålningar med kalenderillustrationer passar bra för små väggpartier som behöver en injektion av liv och färg. Om du till exempel behöver något för en trång hall, ett litet kontorshörn eller en fondvägg i ditt vardagsrum, kan den här väggmålningen skapa en speciell samtalspunkt som är både iögonfallande och vacker.

Pretty in pink art nouveau tapetmönster

pink and purple mermaid wallpaper in lounge

Muralmålning på bilden: Mermaid Blush

Den här rosa Mermaid Blush-väggmålningen av Rebecca Johnstone har fjärilar, blommor och sjöjungfrur för att skapa en blandning av gammalt och nytt - och för in jugendstilen i 2000-talet och lägger till ännu mer kvinnlighet i mixen.

En av anledningarna till att överväga rosa i inredningen är att lugnande nyanser har en stor inverkan på den mentala hälsan och välbefinnandet i hemmet. Att tillämpa lite färgpsykologi på din väggfärg kan omedelbart höja stämningen och bidra till att skapa rätt atmosfär i rummet.

I sovrummen kan mjuka rosa eller pastellfärgade färger hjälpa till att lugna sinnet och göra det lätt att varva ner i slutet av dagen. Den här typen av tapeter fungerar också bra i gemensamma utrymmen som vardagsrummet och ger en avslappnande miljö när som helst på dagen.

Vad tycker du om vårt urval av art nouveau-tapeter? Låt oss veta i kommentarerna nedan vad du gillar med denna trend...

Del dette innlegget

Legg igjen et svar

   Registrer meg for å motta inspirasjon til postkassen min. Se vår Personvernregler

Grace

08/06/2022

Beautiful, colorful, & always loved loved, Art Deco!! & HER TWIN ART Noveau!!!

Amy @ Wallsauce

08/06/2022

Hi Grace! We love art deco too as well these amazing art nouveau wallpapers!

Lisa M Mercer

08/06/2022

Beautiful and inspiring! I make Art Nouveau inspired collages. This article gave food for thought.

Amy @ Wallsauce

08/06/2022

Hi Lisa. Thank you for your comment. We're so glad this blog has provided inspiration for your Art Nouveau-inspired collages.

Få nyheter!

Hold deg i forkant av spillet med de nyeste trendene og inspirasjonen rett i innboksen din.

Siste sosiale

Instagram

Select Your Currency

Australia $New Zealand $Canada $Norge KrDanmark KrPortugal €Europa €Spania €Finland €Sverige KrFrankrike €UAE $Tyskland €Storbritannia £Italia €Forente Stater $Nederland €